Super Mario Odyssey premašio 10 milijuna prodanih primjeraka

Nintendo je sinoć objavio financijski izvještaj za fiskalnu 2018. godinu koja je po njima zaključena posljednjim danom u ožuju, a objavili su prodajne rezultate nekih igara

Mateja Šop subota, 28. travnja 2018. u 06:00

Već je neko vrijeme poznato da je nova Nintendova konzola Switch veliki hit. Igračima se jako dopada što je svuda mogu nositi sa sobom, a definitivno nije odmoglo to što se taj japanski div potrudio osim svojih poznatih serijala dogovoriti s drugim velikim izdavačima i razvojnim timovima da naprave verzije i za njihovu konzolu. Čak i indie igre lijepo napreduju.

Prodajni rezultati koje je jučer Nintendo objavio to i potvrđuju. U financijskom izvještaju za fiskalnu 2018. godinu, na prvom se mjestu nalazi Super Mario Odyssey sa 10,41 milijuna prodanih primjeraka. Nove avanture svjetski poznatog i mnogima dragog vodoinstalatera su kritičari odlično ocijenili, a kako se donekle radi i o maskoti Nintendovih sustava, nije neobično da je upravo on najpopularniji.

Još je impresivnija činjenica da se u godinu dana prodalo 17,79 milijuna Switch konzola i da gotovo 60 posto vlasnika posjeduje tu igru. Na drugom se mjestu nalazi još jedna jako dobro ocijenjena igra s Mariom i društvom, Mario Kart Deluxe 8, koja se prodala u 9,22 milijuna primjeraka. Njoj za petama je Legend of Zelda: Breath of the Wild, koja je po mnogima bila najbolja igra prošle godine, s 8,48 milijuna prodajnih primjeraka, dok je Splatoon 2 dogurao do 6 milijuna.

U izvješću je Nintendo odlučio spomenuti i druge igre koje su premašile milijun prodanih primjeraka, a one su 1-2 Switch, Arms, Xenoblade Chronicles 2 i Kirby Star Allies. Što se tiče prijenosne konzole 3DS, Pokémon Ultra Sun/Pokémon Ultra Moon premašili su 7,51 milijun prodanih primjeraka, Mario Kart 7 je na 1,82 milijuna i treća igra koja je premašila brojku od milijun prodanih primjeraka bila je New Super Mario Bros. 2.

Nakon pričanja o brojkama na red je došao predsjednik Nintenda, Tatsumi Kimishima, koji je ispričao što imaju u planu za fiskalnu 2019. koja završava u ožujku sljedeće godine. Zadovoljan je prvom godinom od prodaje konzole, no smatra kako je važno nastaviti tim tempom. To planiraju ostvariti izdavanjem novih igara u svojim poznatim serijalima kao što su Smash Bros. (novu će igru predstaviti za vrijeme sajma E3), vesele se izdavanju Mario Aces Tennis i žele nastaviti s podrškom za igre kao što su Splatoon 2 i Arms kroz ekspanzije i organizacijom turnira.

Što se drugih izdavača i igara tiče, planiraju nastaviti sa suradnjom i dovođenjem AAA i indie igara na svoju platformu. Zbog svega toga, Nintendo očekuje da će u narednih godinu dana prodati 20 milijuna konzola i 100 milijuna kopija igara, a jesu li im ciljevi previše ambiciozni ili su dobro procijenili popularnost i potencijal svoje konzole, vrijeme će pokazati. Zasad im ide i više nego dobro, a nakon neuspjeha koji je imao Wii U lijepo je vidjeti da su se vratili na pravi put.