Valveov Artifact je rupa bez dna, tvrde igrači

Svježe objavljena kartaška strategija Artifact je prema mišljenjima igrača jedna od najboljih u žanru, no na Steamu masovno dobiva negativne kritike zbog samo jednog detalja - mikrotransakcija

Damir Radešić subota, 1. prosinca 2018. u 07:00

Artifact je novi Valveov projekt koji je prije dva dana zaživio u finalnom izdanju na Steamu. Riječ je o digitalnoj verziji collectible card gamea (CCG), kartaškoj strategiji, koju su razvijali u suradnji s Richardom Garfieldom, ocem Magica: The Gathering, te okruženje povukli iz popularne Dote 2 što su bili dovoljni razlozi da se igrači za nju zainteresiraju. Iako danas postoji gomila sličnih igara koje su free-to-play, Artifact ipak ima svoju cijenu što ne bi bilo sporno da čak i nakon kupovine i izdvajanja 17,95 eura koliko košta na Steamu, igrači nisu prisiljeni na nova ulaganja kako bi formirali svoje deckove.

Naime, za spomenutu svotu se dobiva samo početnički deck, dok ostale treba kupiti na Steam Marketplaceu pri čemu određeni postotak od transakcije ide na Valveov bankovni račun ili putem boostera u kojima može biti svašta. Mogućnost zarađivanja novih karata samim igranjem kao što to imaju primjerice Magic: The Gathering Arena ili Hearthstone u ovom slučaju jednostavno ne postoji, te ne čudi da je unatoč odlično koncipiranoj igrivosti pozitivno mišljenje o njoj dalo samo 66 posto igrača koji su odlučili natipkati par rečenica.

Nadalje, pravilo o dva sata igranja prije traženja povrata novca koje je važeće za igre na Steamu u slučaju Artifacta ne vrijedi. Naime, nakon što igrač odigra dvije uvodne misije protiv računala nudi mu se mogućnost preuzimanja nagrade u vidu dva početnička decka i još nekih sitnica uz sitno upozorenje pri dnu ekrana koje kaže da se u tom slučaju odriče prava na povrat novca. Vidjet ćemo kako će se situacija dalje razvijati, no ne sumnjamo da je Valve očekivao ovakve reakcije i svjesno riskirao takav koncept.