Zatvoren studio koji stoji iza „Gothica”?

Ako je vjerovati najnovijim glasnima, njemački developer Piranha Bytes postao je zadnjom žrtvom grozomorne Embracer Groupe, a u čijem je vlasništvu sve donedavno bio.

Kristian Komorčec srijeda, 10. srpnja 2024. u 06:00

Piranha Bytes, njemački developer najpoznatiji po RPG serijalima Gothic, Risen i ELEX, po svemu sudeći zauvijek je zatvorio svoja vrata nakon 27 godina postojanja.

Naime, kako prenosi portal CD Action, studio je navodno zatvoren još krajem lipnja i to zbog pomanjkanja financijskih sredstava koja je sve donedavno osiguravala Embracer Groupa, odnosno nemogućnosti pronalaska alternativnih izvora financiranja.

Premda još uvijek ništa nije službeno potvrđeno, u slučaju da se ova glasina pokaže točnom Piranha Bytes bit će tek posljednji u dugom nizu developera u vlasništvu spomenute grupacije koji su bili primorani staviti ključ u bravu. Podsjetimo, prije par tjedana isto je učinio i Pieces Interactive (najnoviji Alone in the Dark), a prošle godine također i, primjerice, Free Radical Design (TimeSplitters) te Volition (Saints Row).

Ipak, da sve ne bude tako crno pobrinuli su se supružnici Björn i Jennifer Pankratz, bivši zaposlenici Piranha Bytesa, a koji su tužnu vijest o propasti njemačkog developera popratili objavom osnivanja Pithead Studiosa. Indie studija koji bi trebao nastaviti kročiti istim onim stazama koje je Piranha Bytes već gotovo tri desetljeća tabao...