Nove će vas značajke na Instagramu štititi od zlostavljanja i neželjenih poruka

Instagram se već duže vrijeme bori protiv govora mržnje na svojoj platformi, pa su tako u veljači najavili onemogućavanje pristupa korisnicima koji šalju uznemirujuće poruke

Matej Markovinović četvrtak, 22. travnja 2021. u 13:48

Instagram je najavio nove značajke koje bi, prema njihovoj objavi, trebale zaštititi korisnike od neželjenih poruka i zlostavljanja na društvenoj mreži. Radi se o mogućnosti automatskog filtriranja poruka i onemogućivanju ponovnog kontaktiranja od strane blokiranih korisnika.

Naime, korisnici će moći automatski filtrirati zahtjeve za poruke koji sadrže uvredljive riječi, fraze ili emojije. Ova će se značajka moći uključiti ili isključiti po potrebi u novom odjeljku unutar aplikacije „hidden words“. Ako je filtriranje uključeno, uvredljive će se poruke automatski premještati u zasebnu mapu te ih korisnik neće moći vidjeti listajući ostale poruke.

Navodi se da je Instagram za izradu unaprijed zadanog popisa uvredljivih faza, surađivao s vodećim organizacijama za borbu protiv diskriminacije i zlostavljanja, a korisnici će također moći prilagoditi vlastiti popis stvari koje žele vidjeti. Značajka će postati dostupna u nekoliko zemalja tijekom sljedećih tjedana, no trenutno nije navedeno o kojim se zemljama radi. Instagram navodi da bi ona trebala stići i u ostale zemlje u sljedećih nekoliko mjeseci.

Osim automatskog filtriranja, Instagram je najavio i uvođenje značajke koja omogućava ljudima da preventivno blokiraju nove račune već blokirane osobe. Prema tome, kada korisnik blokira neku određenu osobu, dobit će mogućnost blokiranja svih novih računa koje ta osoba stvori. Trenutno nije poznato na koji će način Instagram otkrivati nove račune, no ova će značajka postati dostupna na globalnoj razini već u sljedećih nekoliko tjedana.