Francuska privatnoj osobi zaplijenila domenu France.com

Iako je bila u legalnom vlasništvu američkog državljanina, domenu France.com nakon 24 godine legalnog i aktivnog korištenja Francuska je uspjela preoteti

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 30. travnja 2018. u 11:33

Na domeni France.com posljednjih 24 godine nalazila se web stranica koja je, prema riječima njezinog vlasnika Jean-Noëla Frydmana, služila kao "digitalni kiosk" za sve Francuze koji žive u SAD-u i tamošnje ljubitelje francuske države i kulture. Frydman, i sam porijeklom Francuz, ovu je stranicu redovito održavao i aktivno koristio, da bi ona 2015. postala predmetom spora.

Naime, francusko ministarstvo vanjskih poslova tada je po prvi puta preko registrara Web.com pokušalo preuzeti ovu domenu, koja je potom bila blokirana. Prošle je godine sud u Francuskoj presudio kako ime ove domene krši francuske zakone o zaštiti imena i marki, da bi u veljači ove godine Web.com bez ikakve obavijesti dotadašnjem vlasniku oteo domenu France.com i predao je Francuzima.

France.com prije preotimanja
France.com prije preotimanja

Frydman sada podigao tužbu zbog ovog slučaja. Tužio je državu Francusku, njihovu turističku zajednicu, spomenuto ministarstvo, ministra, te kompaniju VeriSign koja se brine o vršnoj domeni .com. Prema tužbi, otimanje domene je ilegalno, a ona je oduzeta preko suda bez da je prije toga itko pokušao do nje doći legalnim putem. Također, u tužbi se navodi kako Francuska nema pravo koristiti ovu domenu samo jer ona sadrži riječ "France" – jer ekskluzivno pravo na tu riječ nemaju.

Domena France.com sada preusmjeravana službenu francusku početnu stranicu France.fr, a Frydman kaže "ako se ovo dogodilo meni, moglo bi se dogoditi svakome". Croatia.com, na primjer, također nije u vlasništvu naše države…