Google Arts & Culture omogućuje VR istraživanje povijesnih lokaliteta

Googleova aplikacija Arts & Culture odsad omogućuje pregledavanje dalekih svjetskih kulturnih spomenika u digitalnom obliku putem 3D modela uz uporabu tehnologije virtualne stvarnosti

Matija Pavlić utorak, 24. travnja 2018. u 06:30

Googleova aplikacija Arts & Culture dobila je novu mogućnost, obilazak dalekih svjetskih povijesnih spomenika putem tehnologije virtualne stvarnosti.

Riječ je o projektu nazvanom Open Heritage, koju su zajednički pokrenuli Google i neprofitna organizacija CyArk. U sklopu projekta na Internetu su dostupni 3D modeli 26 različitih lokacija u ukupno 18 država svijeta, koji se mogu pregledati uporabom virtualne stvarnosti.

Glavni cilj projekta bit će očuvanje kulturnih spomenika u digitalnom obliku za buduće generacije (kako bi se izbjegao oštećenje ili nestanak spomenika kao što je slučaj Budinih statui u Bamiyanu, Palmire u Siriji ili Bagana u Mianmaru).

Modeli su snimljeni zahvaljujući modernoj CyArkovoj 3D laserskoj tehnologiji, čime modeli postaju prave 3D fotografije odrođenog objekta. Od lokacija koje su dostupne vrijedi spomenuti Pompeje, Korint, Tikal, Tenochtitlan, Milansku katedralu (Duomo) i Londonski Tower.

Osim putem službene internetske stranice, Arts & Culture je dostupan i putem službene Android i iOS aplikacije.