Google će biti zabranjen u Donjecku i Lugansku, okupiranim ukrajinskim regijama

U okupiranim ukrajinskim regijama već je zabranjeno korištenje Instagrama i Facebooka, a ubrzo će ista sudbina snaći i Google

Matej Markovinović nedjelja, 24. srpnja 2022. u 06:00
📷 Foto: Nathana Rebouças, Unsplash
Foto: Nathana Rebouças, Unsplash

Najpopularnija internetska tražilica bit će zabranjena u okupiranim ukrajinskim regijama Donjecku i Lugansku, nakon što su tamošnje proruske vlasti optužile Google za promicanje terorizma i nasilja protiv svih Rusa.

„Nehumana propaganda Ukrajine i zapada, odavno je prešla sve granice. Postoji pravi progon Rusa, nametanje laži i dezinformacija“, priopćio je na Telegramu Denis Pušilin, čovjek na čelu samoproglašene Narodne Republike Donjeck (DPR).

Pušilin, naime, tvrdi da Google otvoreno, po nalogu svojih kustosa iz američke vlade, promiče terorizam i nasilje protiv svih Rusa, posebno protiv stanovništva Donbasa. Ipak, dodao je da postoji mogućnost da američki tehnološki div u budućnosti nastavi s radom.

„Ako Google prestane provoditi svoju kriminalnu politiku i vrati se u glavne tokove zakona, morala i zdravog razuma, neće biti prepreka za njegov rad“, napominje Pušilin.

Kako prenosi The Guardian, DPR i Luganska Narodna Republika, već su zabranile Facebook i Instagram na uzor Rusije. Podsjećamo i da je Rusija nedavno kaznila Google s 365 milijuna dolara zbog videozapisa na YouTubeu koji se protive tamošnjim zakonima.