Objavljena najveća digitalna arhiva zastarjelih tehnoloških zvukova

Kako su zvučali stari fotoaparati, kućanski uređaji, uredska oprema, ali i videoigre, zabavna elektronika ili prijevozna sredstva – mnogi to danas ne znaju iz prve ruke. No, tu je digitalna arhiva Obsolete Sounds

Sandro Vrbanus utorak, 29. studenog 2022. u 06:00

Na Internetu danas možete naći brojne povijesne sadržaje, od repozitorija koji pokazuju kako su nekada izgledale web stranice, preko arhiva i emulatora raznih retro videoigara, pa do digitaliziranih foto i video zapisa iz davnih vremena. Nizu takvih internetskih arhiva sada se priključio još jedan projekt, naziva Obsolete Sounds.

Kao što mu i ime kaže, tamo možete naći kolekciju zastarjelih zvukova, onih koji su već "izumrli" ili su u nestajanju i onih koje danas ne možete čuti na svakom koraku, a nekada ste mogli. Autori ove digitalne arhive kažu da je riječ o najvećem repozitoriju tog tipa, koji donosi ne samo audio snimke zvukova iz davnina, već i "remikseve" svakoga od njih, koji im daju moderan prizvuk ili ih pretvaraju u glazbu. Za potonje su zaslužni specijalizirani umjetnici, glazbenici koji su retro zvukovima pokušali dati novu perspektivu.

Spas zvukova od zaborava

Na ovoj stranici, dakle, možete čuti kako je nekada zvučao videorekorder, stari fotoaparat, kako je zvučao trkaći automobil, ili pak što se čulo kada ste navijali džepni sat. Ukupno je arhivirano više od 150 pojedinačnih zvukova.

Tu je i pregršt zapisa iz tehnološke i nama bliske računalne domene, pa je u arhivi moguće pronaći zvukove retro videoigara, starih telefona, kasetofona, fotoaparata, naravno i dial-up modema – sve s jednim ciljem, da budu spašeni od zaborava. Arhivirane zapise možete pretraživati po ključnim riječima ili pregledavati po kategorijama, a ako vam se remiksevi dopadnu, izbor najboljih možete preslušati i preuzeti na Bandcampu.

📢 12 rata beskamatno

LAPTOPI

Velika ponuda laptopa za rad, igru ili učenje!

198,95€ 1.498,99 kn Kupi

📢 Besplatna dostava

MONITORI

Upotpuni svoj laptop većim ekranom!

101,99€ 768,44 kn Kupi


Vitki i snažni zvučnici

ACOUSTIC ENERGY AE120

Glatku i široku disperziju visokih frekvencija s čistim srednjim rasponom i munjevitim basom.

778,95 € 5.869,00 kn Kupi

Pravi doživljaj zvuka kao s pozornice

JBL Stage A180

6.5-inčni 2,5-sistemski samostojeći zvučnici, frekvencijski odziv: 40-40 000 Hz, osjetljivost: 90 dB, preporučena snaga pojačala: 20-220 W

549,00 € 4.136,44 kn 573,00 € Akcija