Uz pomoć CERN-a surfajući se moguće vratiti 30 godina u prošlost

Povodom nadolazećeg 30. rođendana World Wide Weba u CERN-u, mjestu gdje je isti stvoren, su odlučili proslavu započeti retro stranicom koja nas vraća u devedesete

Sandro Vrbanus utorak, 19. veljače 2019. u 13:05

U ožujku 1989. godine Sir Tim Berners-Lee napisao je dokument nazvan "Information Management: A Proposal", kojim opisuje ono što će kasnije postati World Wide Web. Dogodilo se to u Europskom laboratoriju za fiziku čestica CERN, gdje je do kraja 1990. godine uspostavljena i prva mrežna komunikacija putem HTTP protokola – postavljajući temelje za Internet kakav danas poznajemo.

Sljedećeg će mjeseca, dakle, biti proslavljen 30. rođendan World Wide Weba, koji su u CERN-u već sada počeli obilježavati. Prvi projekt koji bi trebao uveličati ovu obljetnicu je stranica na kojoj se danas, 2019. godine, može surfati webom kakav je bio početkom 90-ih godina prošlog stoljeća. Stranica funkcionira kao emulator browsera koji je postojao u to vrijeme, a njime se upravlja kroz neki od postojećih modernih internetskih preglednika.

CERN je ovaj projekt postavio na posebnu podstranicu (worldwideweb.cern.ch) no zbog velikog je interesa, čini se, cijela stvar malo "zapela" pa je stranica weba iz 90-ih povremeno nedostupna. No, možemo i to shvatiti kao dio iskustva nesigurnog i sporog surfanja u doba kad je web bio mlad.