Apple nastavlja proizvoditi iPhone X zbog slabije prodaje novih modela

Iako je izvorni plan bio da se iPhone X povuče iz proizvodnje i svoje mjesto prepusti modelu XS, u Appleu su ga bili primorani prilagoditi uvjetima na tržištu

Sandro Vrbanus petak, 23. studenog 2018. u 13:54

Otkako su lansirani modeli iPhonea XS, XS Max i XR, nekoliko se puta u medijima pojavila informacija o ne toliko sjajnoj prodaji istih, te prilagodbama proizvodnih kapaciteta kao rezultat premale potražnje za novim mobitelima. Prvotno je to obuhvaćalo samo iPhone XR, "jeftini" mobitel koji je nešto nižom cijenom i vrhunskim karakteristikama trebao privući mnoge kupce – ali ispada da je Apple precijenio privlačnost ovog modela.

No, nije XR jedini čiju prodaju su u Appleu krivo predvidjeli. Prema novim informacijama u skladu se s očekivanjima ne prodaju niti modeli XS i XS Max. Ta je činjenica dovela Apple u probleme jer sa Samsungom imaju ugovor o proizvodnji određene količine OLED zaslona. Kako bi ispoštovali odredbe ugovora i kupili od Samsunga dovoljne količine zaslona, u Cupertinu su odlučili ipak "produžiti život" iPhoneu X.

Ovaj godinu dana stari model nešto je jeftiniji za proizvodnju od modela XS pa će ga Apple nastaviti sastavljati, i prodavati, u nadi da će tako kompenzirati nedostatak interesa za ovogodišnjim modelima. Izvorni plan kompanije bio je tijekom ljeta ugasiti proizvodnju iPhonea X i u potpunosti se fokusirati na XS, no sada se čini kako će oba modela u dogledno vrijeme biti dostupna na tržištu.

Dodatno, u Japanu će, piše WSJ, Apple dodatno subvencionirati model XR ne bi li ga lakše prodao putem lokalnih telekoma.