Za bolju zaštitu od virusa: Apple ažurirao upute za čišćenje iPhonea

Prema nadopunjenim preporukama za čišćenje Appleovih uređaja, higijena istih može se održavati izopropanolom i dezinfekcijskim maramicama

Sandro Vrbanus utorak, 10. ožujka 2020. u 20:30

Svjetska zdravstvena organizacija je, u svjetlu epidemije koronavirusa i širenja respiratorne bolesti izazvane njime diljem svijeta, među ostalim preporučila izbjegavanje rukovanja, plaćanje novčanicama, te dodirivanje lica rukama. Sve to trebalo bi smanjiti mogućnost širenja zaraze.

No, odavno već znamo da su osim ruku i novčanica mobiteli mjesto na kojem se nalazi velika količina bakterija i virusa – pa se postavlja pitanje kako očistiti i njih, kad već aktivnije pazimo na higijenu ruku.

Apple je ovih dana, vjerojatno potaknut sličnim razmišljanjem i upitima, nadopunio svoje službene preporuke za čišćenje hardverskih uređaja koje prodaju. Macove, iPade, iPhone, iPode i druge uređaje do sada je bilo preporučljivo tek prebrisati ih mekom krpom koja ne pušta dlačice, dok se korištenje drugih sredstava za čišćenje nije smatralo poželjnim.

Dezinficiranje mobitela

No, po novome ove upute kažu i kako je moguće dodatno dezinficirati uređaje. To se može učiniti 70%-tnim izopropanolom ili posebnim dezinfekcijskim maramicama. Čišćenje na ovaj način Apple savjetuje obavljati tek na neporoznim čvrstim površinama uređaja kao što su kućišta, ekrani, ili tipkovnice, kao i da treba izbjegavati prodiranje tekućine unutar uređaja ili u bilo koji njegov otvor.

Upute su postavljene u novi okvir na Appleovim službenim stranicama. Budući da je riječ o novim naputcima, oni još nisu osvanuli na, primjerice, istim tim stranicama lokaliziranima na hrvatski jezik.