Ako želite što duže očuvati odjeću morat ćete na perilici izabrati ne baš uobičajene programe pranja

Znanstvenici dokazali koji je ciklus pranja u perilici rublja najbolje koristiti da bi odjeća što dulje ostala očuvana i imala postojanu boju

M. F. četvrtak, 18. lipnja 2020. u 20:20

Znanstvenici s Leeds sveučilišta, pod vodstvom Lucy Cotton, instruktorice u dizajnerskoj školi, udružili su se s proizvođačem deterdženta Procter & Gamble u istraživanju najboljeg načina pranja rublja.

Autori tvrde da bi se odjeća trebala prati što hladnijom vodom i što kraćim ciklusom da bi se postigao izgled dugotrajno svježe tkanine. Istraživanje je pokazalo da uobičajeni način pranja u perilici rublja uzrokuje raspršivanje mikrovlakana što može uzrokovati slabljenje tkanine i dati dojam prerano ostarjele odjeće.

Istraživači su najprije pokrenuli nekoliko ciklusa pranja samo s vodom kako bi isprali bivša mikrovlakna u perilicama rublja i osigurali pouzdano mjerenje mikrovlakana u eksperimentalnim pranjima.

Potom su se testirale različite boje i različiti materijali majica koje su se prale s dva programa – duljim ciklusom na 40 °C kroz 85 minuta te bržim hladnim pranjem na 25 °C kroz 30 minuta. Odjeća se prala kroz ukupno 16 ciklusa, a pritom se koristila po jedna kapsula Ariel 3in1 deterdženta za svako pranje.

Rezultati su pokazali da boja s majica značajno više blijedi pri dužem pranju na višoj temperaturi, a u tome programu također se značajno više boje prenosi s majica na bijele tkanine. Isti rezultat dalo je i praćenje mikrovlakana, bez obzira na to jesu li majice od pamuka ili mješavine poliestera, pa je sada i znanstveno potvrđeno da će kraće i hladnije pranje dugotrajnije očuvati odjeću.