Baski osmislili inovativnu i nedestruktivnu strategiju analize materijala poslanog s Marsa

Istraživačka skupina IBeA sa Sveučilišta u Baskiji predložila je metodu koja se može koristiti za karakterizaciju uzoraka koji će za Zemlju stići misijom Mars Sample Return

Mladen Smrekar ponedjeljak, 8. ožujka 2021. u 12:00

Istraživačka skupina IBeA UPV / EHU-a, koja uključuje stručnjake za Ramanovu spektroskopiju, trenutno analizira meteorite kako bi razvili nedestruktivne analitičke strategije za buduća istraživanja materijala koje će na Marsu prikupiti rover Perseverance.

Misija povratka uzoraka

Strategije bi se koristile i za ispitivanje materijala prikupljenih roverom Rosalind Franklin i vraćenih na Zemlju nakon misije Mars Sample Return, koja bi trebala započeti 2026. godine.

Elementi iz meteorita koje su analizirali baskijski istraživači (IBeA / UPV / EHU)
Elementi iz meteorita koje su analizirali baskijski istraživači (IBeA / UPV / EHU)

Istraživačka skupina IBeA s Odjela za analitičku kemiju Prirodoslovno-tehnološkog fakulteta Sveučilišta u Baskiji sudjelovala je u izradi kalibracijske kartice SuperCam instrumenta postavljenog na Perseverance. Jedan od zadataka bio je provjeriti točnost mjerenja LIBS-om i Ramanovom spektroskopijom. 

Ramanovom spektroskopijom određuje se molekularni sastav nepoznatih uzoraka. To znači  da se može utvrditi sadrži li neki uzorak kalcij ili željezo, ali i molekularni oblik u kojem su prisutni i sadrže li, na primjer, kalcit ili gips. Tako se može odrediti i geokemijski sastav planeta.

Operacija slanja uzoraka s Marsa na Zemlju (ESA)
Operacija slanja uzoraka s Marsa na Zemlju (ESA)

Istraživači istovremeno rade i karakterizaciju meteorita s dvojakim ciljem; pripremaju se za informacije koje će rover Perseverance poslati s Marsa i razvijaju nedestruktivne analitičke strategije za karakterizaciju uzoraka koji će misijom Mars Sample Return stići na Zemlju. Nedavno su tako predložili i inovativnu, nedestruktivnu strategiju analize budućih uzoraka.

Studija baskijskih istraživača pokazala je potencijal Ramanove spektroskopije kao ključne tehnike u istraživanjima rovera Rosalind Franklin iz ESA-ine misije ExoMars 2022 i rovera Perseverance. Bit će to prvi put da se Ramanovi spektrometri postavljaju u nekoj izvanzemaljskoj istraživačkoj misiji na terenu.

Važno je, kažu istraživači, spremno  dočekati dolazak uzoraka s Marsa kako bismo iz njih izvukli što više informacija, uz što manje pogrešaka i oštećenja. No, još uvijek se ne zna hoćemo li uopće dobiti pristup uzorcima i hoće li im dati da ih analiziraju novim tehnikama.