Budući dronovi nalikovat će letećim strojevima starim 300 milijuna godina

Australski istraživači modelirali su oblik tijela vretenca i njegova aerodinamična svojstva kako bi shvatili principe tog vrhunskog letećeg stroja i primijenili ih u izradi bespilotnih letjelica

Mladen Smrekar utorak, 27. travnja 2021. u 17:57

Tim doktoranada sa Sveučilišta Južne Australije projektirali su i testirali ključne dijelove bespilotne letjelice inspirirane vretencem i njegovim vještinama lebdenja, krstarenja i izvođenja akrobacija u zraku.

Učinkoviti grabežljivci

Studenti su radili na daljinu, od kuće rješavali matematičke formule, digitalizirali fotografije krila insekata u 3D modele i izradili prototip za testiranje dijelova letjelice. Njihova su otkrića objavljena u časopisu Drones.

Vretenca mogu mijenjati smjer leta velikom brzinom i uzletjeti noseći tri puta veću težinu od vlastite
Vretenca mogu mijenjati smjer leta velikom brzinom i uzletjeti noseći tri puta veću težinu od vlastite

Iz oblika i ponašanja vretenca daju se izvući brojne inženjerske lekcije. Letačke sposobnosti evoluirale su milijunima godina kako bi osigurale preživljavanje vrste. Oni mogu mijenjati smjer leta velikom brzinom i uzletjeti noseći tri puta veću težinu od vlastite. Uz to, vretenci su jedan od najučinkovitijih grabežljivaca prirode koji ciljaju, progone i hvataju plijen s 95 posto uspješnosti. 

Korištenje bespilotnih letjelica eksplodiralo je posljednjih godina - za potrebe sigurnosti, vojske, dostave, snimanje filmove i zdravstvenih pregleda. No, u usporedbi s vretencima i ostalim letećim insektima dronovi su još uvijek prilično neučinkoviti i veliki potrošači energije.

Svestrani letači

Australski istraživači modelirali su oblik tijela vretenca i njegova aerodinamična svojstva kako bi shvatili principe tog vrhunskog letećeg stroja. A kako ih je teško uhvatiti, razvili su optičku tehniku ​​za fotografiranje geometrije krila 75 različitih vrsta iz staklenih vitrina u muzejskim zbirkama.

U prvom svjetskom eksperimentu rekonstruirali su 3D slike krila, uspoređujući razlike između vrsta. Krila vretenaca duga su, lagana i kruta, s vrhunskim aerodinamičnim performansama. Njihov dugački trbuh čini oko 35 posto njihove tjelesne težine i ima presudnu ulogu u njihovoj letačkoj sposobnosti. 

Istraživači vjeruju da bi bespilotne letjelice inspirirane vretencima mogle obavljati mnoge poslove, od prikupljanja i isporuke tereta i sigurnog djelovanja u blizini ljudi, preko istraživanja osjetljivog prirodnog okruženja, do obavljanje dugih nadzornih misija.