"Digitalna maska" štiti privatnost pacijenata

Kinesko rješenje omogućuje pohranjivanje slika lica u medicinsku dokumentaciju i istovremeno sprečava krađu i dijeljenje osobnih biometrijskih podataka

Mladen Smrekar srijeda, 21. rujna 2022. u 09:15

Slike lica mogu biti korisne za prepoznavanje znakova bolesti. Na primjer, duboke bore na čelu i oko očiju povezane su s koronarnom bolešću, dok abnormalne promjene u pokretima očiju mogu ukazivati na lošu funkciju vida i kognitivne razvojne probleme.

Anonimiziranje slika lica

Međutim, slike lica neizbježno bilježe i druge biometrijske podatke o pacijentu, uključujući njihovu rasu, spol, dob i raspoloženje. Podatke o licu teže je anonimizirati uz zadržavanje bitnih informacija.

"Digitalna maska" obrađuje video zapis lica pomoću algoritma dubokog učenja i 3D rekonstrukcije
"Digitalna maska" obrađuje video zapis lica pomoću algoritma dubokog učenja i 3D rekonstrukcije

Uobičajenim metodama, poput zamućivanja i izrezivanja prepoznatljivih područja, mogu se izgubiti važne informacije relevantne za bolest, no čak ni tako ne mogu u potpunosti izbjeći sustave za prepoznavanje lica.

3D rekonstrukcija

Istraživački tim profesora Haotiana Lina sa Sveučilišta Sun Yat-sen razvio "digitalnu masku" koja obrađuje video zapis pacijentova lica pomoću algoritma dubokog učenja i 3D rekonstrukcije, odbacujući pritom što više pacijentovih osobnih biometrijskih podataka bez koje nije moguće identificirati pojedinca. Rezultate istraživanja objavili su u časopisu Nature Medicine,  

Istraživači su izbrisali prepoznatljive značajke sa slika lica i zadržali relevantne, potrebne za dijagnozu
Istraživači su izbrisali prepoznatljive značajke sa slika lica i zadržali relevantne, potrebne za dijagnozu

Isti rezultati, veća sigurnost

Duboko učenje izdvaja značajke iz različitih dijelova lica, dok 3D rekonstrukcija automatski digitalizira oblike i pokrete lica, kapaka i očnih jabučica na temelju izdvojenih crta lica. Pretvaranje videozapisa digitalne maske natrag u izvorne videozapise iznimno je teško jer se većina potrebnih informacija više ne zadržava u maski.

Algoritam odbacuje osobne biometrijske podatake bez koje nije moguće identificirati pojedinca
Algoritam odbacuje osobne biometrijske podatake bez koje nije moguće identificirati pojedinca

Testiranja su pokazala da je dijagnoza pomoću digitalnih maski jednaka rezultatima koji se dobivaju proučavanjem izvornih videa. To sugerira da je rekonstrukcija bila dovoljno precizna za korištenje u kliničkoj praksi. Pritom je rizik od identifikacije bio značajno manji kod digitalno maskiranih pacijenata. 

Pragmatičan pristup

"Digitalno maskiranje nudi pragmatičan pristup očuvanju privatnosti pacijenata i pritom kliničarima omogućava pristup korisnim informacijama", objašnjava profesor Patrick Yu-Wai-Man sa Sveučilišta u Cambridgeu. "Ovo je dobra vijest za razvoj telemedicine, učinkovito zdravstvo i zaštitu privatnosti. Naša digitalna maska važan je korak u tom smjeru."