Djeca više vremena provode na Internetu nego u stvarnom svijetu

Pripadnici Alfa generacije većinu slobodnog vremena provode na online platformama, otprilike cijeli jedan dan u tjednu

Mladen Smrekar petak, 9. lipnja 2023. u 13:05
Predviđa se da će današnja djeca više od desetljeće svojih života provesti u virtualnoj stvarnosti 📷 standret
Predviđa se da će današnja djeca više od desetljeće svojih života provesti u virtualnoj stvarnosti standret

Više od polovice djece u dobi od 5 do 13 godina većinu svog rekreacijskog vremena provodi na internetu, otkrila je nova studija Instituta za inženjerstvo i tehnologiju IET. Ovaj britanski institut anketirao je roditelje čija djeca pripadaju takozvanoj Alfa generaciji, dakle rođenih nakon 2010. godine. Ako je vjerovati roditeljima, čak 57 posto njih većinu svog slobodnog vremena provodi na online platformama, odnosno otprilike cijeli jedan dan u tjednu. Ova je brojka još veća kada se promatraju samo 12 i 13-godišnjaci, od kojih dobre dvije trećine većinu svog slobodnog vremena provodi na internetu. 

Istraživanje virtualne stvarnosti

Istraživanje otkriva i kako današnja djeca sve veću količinu vremena provode istražujući tehnologiju virtualne stvarnosti. Prema roditeljima, dvije trećine djece koristi VR, a četvrtina to čini svaki tjedan.

Angažman djece u VR-u porastao je za 320 posto samo u prošloj godini 📷 Freepik
Angažman djece u VR-u porastao je za 320 posto samo u prošloj godini Freepik

Ovi postoci pokazuju porast popularnosti tehnologije, pri čemu je angažman djece u VR-u porastao za 320 posto samo u prošloj godini. IET predviđa da će, kad se sve zbroji, pripadnici Alfa generacije  više od desetljeće svojih života provesti u virtualnoj stvarnosti.

Potencijalne opasnosti

IET upozorava da ni zakonodavci niti roditelji ne shvaćaju ozbiljno potencijalne opasnosti tehnološkog napretka kao što su VR i metaverzum, za koje se očekuje da će ozbiljno utjecati na razvoj djece u ne tako dalekoj budućnosti. Istraživanje je pokazalo kako 81 posto roditelja vjeruje da tehnologija može biti izvrstan obrazovni resurs. Međutim, rezultati ankete ukazuju na nepovezanost između znanja roditelja i djece o metaverzumu. 

Dvije trećine djece koristi VR, a četvrtina to čini svaki tjedan 📷 Master1305 / Freepik
Dvije trećine djece koristi VR, a četvrtina to čini svaki tjedan Master1305 / Freepik

Na pitanje koliko često smatraju da bi djeca mogla biti izložena zlostavljanju u popularnoj internetskoj platformi virtualnog svijeta VRchat, trećina roditelja odgovorila je rijetko ili ne baš često; u stvarnosti, istraživači su zabilježili incident svakih sedam minuta.

"Današnja djeca doživljavaju život na način koji se uvelike razlikuje od onog u mladosti njihovih roditelja i skrbnika", upozoravaju istraživači. "Važno je da oni na odgovornim pozicijama razumiju kakav je današnji online život djece, a to uključuje i roditelje, i državne službenike i političare."

Novo zakonodavstvo

Anketa je pokazala kako većina roditelja (76 posto) vjeruje da je potrebno uvesti strože zakone kojima bi se zaštitili pojedinci koji pristupaju imerzivnim online iskustvima, dok dvije trećine (64 posto) smatra da bi interakcija s nepoznatim osobama na mreži mogla desenzibilizirati njihovu djecu na opasnosti u stvarnom životu.

Današnja djeca doživljavaju život na drugačiji način od svojih roditelja 📷 Freepik
Današnja djeca doživljavaju život na drugačiji način od svojih roditelja Freepik

Na pitanje kakvu vrstu zakonodavstva smatraju da bi trebalo uvesti, 44 posto roditelja vjeruje da bi trebao postojati uravnotežen pristup u kojem vlada postavlja i provodi opće smjernice za metaverzum, a njih 30 posto smatra da tvrtka koja upravlja VR platformom treba biti odgovorna za napade u virtualnom svijetu.