Energija koju ljudi troše na hodanje može se prepoloviti - rješenje za sve s poteškoćama

Rezultati istraživanja Sveučilišta Nebraska mogli bi olakšati život pacijentima s oštećenim sposobnostima hodanja

Mladen Smrekar nedjelja, 3. travnja 2022. u 15:40

Dugo se mislilo kako se najveća ušteda energije prilikom hodanja može postići povlačenjem u području struka. Ta se hipoteza temeljila na bioinspiriranoj strategiji pomoći, što znači da je nadahnuta načinom na koji naši biološki mišići rade tijekom hodanja.

Strateški tempirano povlačenje

No, studija istraživača Sveučilišta Nebraska u Omahi pokazuje da to nije nužno najbolja strategija za postizanje najvećeg smanjenja metaboličkog trošenja ili utrošene energije.

Strateški tempirano povlačenje pojasa oko struka hodaču može pomoći da potroši manje energije
Strateški tempirano povlačenje pojasa oko struka hodaču može pomoći da potroši manje energije

Štoviše, istraživanje predstavljeno u Science Robotics, pokazuje da strateški tempirano povlačenje pojasa oko struka hodaču može pomoći da potroši manje energije. Međutim, istraživače je iznenadilo optimalno vrijeme povlačenja.

"Kad hodamo, postoji kratko razdoblje između koraka u kojem jedna noga zaustavlja kretanje naprijed, dok se druga priprema ubrzati kako bi napravila sljedeći korak naprijed. Naše istraživanje pokazuje da je ovaj kratki trenutak u kojem su obje noge na tlu najbolje vrijeme za primjenu sile kako bi se najučinkovitije hodalo", objašnjavaju istraživači.

Formula za savršen korak
Formula za savršen korak

Individualne prilagodbe

Uređaj radi tako što omogućuje tempirano povlačenje iz motorizirane remenice dok pojedinac hoda na traci za trčanje. Budući da zahtijeva samo nošenje pojasa oko struka, relativno je lako napraviti individualne prilagodbe u usporedbi s kompliciranijim uređajima.

Nalazi o optimalnom vremenu mogli bi imati primjenu u terapeutskoj skrbi za pacijente koji imaju problema s pokretljivošću. Neki pacijenti, na kojima je iskušan ovaj uređaj, prvi su put osjetili olakšanje u nogama pa istraživači i medicinari sad razmišljaju o primjeni potpomognutog hodanja u fizikalnim terapijama.