Genetski recept za savršenu šalicu čaja
Analiza 339 sastojaka otkrila je genetske varijacije i uzorke nakupljanja slobodnih aminokiselima u različitim sortama čaja
Čaj je obično zdrav i mnogima ukusan, a svoju privlačnost on uvelike duguje slobodnim aminokiselinama (FAA), posebno teaninu koji mu daje prepoznatljiv okus. Međutim, koncentracija FAA značajno varira među različitim vrstama čaja, što utječe i na okus i na nutritivni profil čaja. Ove varijacije rezultat su zamršenih interakcija između genetskih i okolišnih faktora koji utječu na biosintezu i nakupljanje FAA u biljkama čaja.
Genetski mehanizmi
Istraživači Instituta za istraživanje čaja Kineske akademije poljoprivrednih znanosti i Poljoprivrednog sveučilišta Huazhong proučili su genetske mehanizme koji upravljaju razinama FAA i u časopisu Horticulture Research objavili dubinsku analizu 339 sastojaka čaja te genetske varijacije i uzorke nakupljanja FAA u različitim sortama.
Kineski istraživači otkrili su da kultivirane sorte Camellia sinensis pokazuju više razine teanina u usporedbi s divljim srodnicima, što ukazuje na genetsko obogaćivanje povezano s pripitomljavanjem. Alanin i teanin pokazali su najveći indeks raznolikosti, što ukazuje na njihovu ključnu ulogu u oblikovanju kvalitete čaja. Studija je također identificirala faktor interakcije fitokroma 1 (CsPIF1) kao ključni negativni regulator sadržaja teanina. Što je manje CsPIF1 to su razine značajno veće, što se najbolje vidi u Arabidopsisu.
Manipuliranje genetskim putevima
Ta saznanja, kažu istraživači, utiru put budućim istraživanjima tehnika uređivanja gena usmjerenih na kontrolu biosinteze, transporta i hidrolize teanina kako bi se genetskim manipulacijama promijenila nutritivna i senzorna svojstva čaja te poboljšala njegova kvaliteta.
Manipuliranjem genetskih putova koji kontroliraju sastav FAA-a, posebice teanina, proizvođači čaja mogli bi razviti nove sorte s poboljšanim zdravstvenim prednostima i jedinstvenim profilima okusa, tvrde istraživači.