Institut Ruđer Bošković predvodnik je po ostvarenim rezultatima u okvirnom programu Obzor 2020

Institut Ruđer Bošković (IRB) najuspješnija je javna znanstvena organizacija u Republici Hrvatskoj po ostvarenim rezultatima s obzirom na broj ugovornih i prijavljenih projekata u sklopu jednog od najkompetitivnijih programa za istraživanje i inovacije Europske unije – Obzor 2020., prema rezultatima studije: ''Sudjelovanje Republike Hrvatske u Okvirnom programu za istraživanje i inovacije Obzor 2020.''

Bug.hr petak, 9. veljače 2024. u 13:12
Ravnatelj IRB-a dr. sc. David M. Smith
Ravnatelj IRB-a dr. sc. David M. Smith

Studija se odnosi na provedbu programa Obzor 2020. u razdoblju od 2014. do kraja 2021. godine te se u njoj analiziraju aktivnosti hrvatskih prijavitelja, ali i prijavitelja iz drugih zemalja članica Europske unije.

Prema Studiji koju je Ministarstvo znanosti i obrazovanja (MZO) objavilo na svojim mrežnim stranicama u četvrtak, 8. 2. 2024., među svim sudionicima programa Obzor 2020. unutar tematskog prioriteta 'Izvrsna znanost' po financijskoj uspješnosti među deset najuspješnijih institucija, Institut Ruđer Bošković daleko odskače po broju ugovorenih projekata i financiranja.

Naime, u sklopu programa Obzor 2020 Institut je ukupno ostvario 38 projekata ugovorene vrijednosti 16.2 milijuna eura. Od toga, 2 su projekta ugovorena u prestižnom posebnom cilju Europskog istraživačkog vijeća (ERC), 10 projekata u sklopu Aktivnosti Marie Sklodowska-Curie, dok u sklopu vrlo kompetitivne aktivnosti istraživanja i inovacija (RIA aktivnosti) IRB ima ugovoren 21 projekt.

Povrh toga, analiza odnosa broja uspješnih projektnih prijava i ukupnog broja prijava objavljena u Studiji pruža uvid u najuspješnije prijavitelje. Unutar svake od skupina prijavitelja po organizacijskom obliku pojedini prijavitelji značajno odskaču i po broju prijava i po uspješnosti, i tu među znanstvenim organizacijama odskače Institut Ruđer Bošković.

''Ponosan sam na ova postignuća koja su rezultat marljivog rada i predanosti znanstvenika IRB-a. Njihov trud i rezultati jasno pokazuje važnost ulaganja u znanost. Naime, programi Obzor izuzetno su konkurentni. Tu se naši znanstvenici natječu s kolegama iz vrhunskih europskih institucija. Povrh izvrsnosti znanstvenika te inovativnosti istraživanja za ugovaranje projekata iz programa Obzor ključno je znanstvenicima osigurati izvrsne uvjete za rad što uključuje sofisticirane instrumente i suvremenu infrastrukturu. Zahvaljujući ulaganju u infrastrukturu IRB-a iz europskih strukturnih fondova, koje je prvo ovakvo ulaganje još od osnivanja IRB-a 1950. godine, nadamo se još boljim rezultatima kad će naši znanstvenici imati uvjete za rad kakve odavno imaju njihove europske kolege'' zaključio je ravnatelj IRB-a dr. sc. David M. Smith povodom objave Studije.