Istraživači s MIT-a dokazali da pravni članci s Wikipedije utječu na odluke sudaca

Koristeći nasumični terenski eksperiment, istraživači su otkrili kako tekstovi na Wikipediji utječu na pravno razmišljanje sudaca

Mladen Smrekar petak, 5. kolovoza 2022. u 09:55

Milijarde korisnika rutinski hrle u internetsku enciklopedijsku banku, a kako ovaj neautoritativni izvor utječe na naš diskurs i odluke teško je pouzdano pratiti. Nova studija pokušava izmjeriti kako se znanje prikupljeno s Wikipedije može iskoristiti u specifičnom području: na sudovima.

Pravni članci

Istraživači MIT-ovog Laboratorija za računalnu znanost i umjetnu inteligenciju (CSAIL) osmislili su zanimljiv eksperiment: na Wikipediji su objavili više od 150 pravnih članaka koje su napisali studenti prava.

Ovo je prvi nasumični terenski eksperiment koji istražuje utjecaj pravnih izvora na ponašanje sudaca
Ovo je prvi nasumični terenski eksperiment koji istražuje utjecaj pravnih izvora na ponašanje sudaca

Htjeli su otkriti kako ti tekstovi utječu na pravne odluke sudaca, odnosno postoji li veća vjerojatnost da će slučajevi biti citirani kao presedani u kasnijim sudskim odlukama i je li argumentacija u sudskim presudama odjek lingvističkog sadržaja novih stranica Wikipedije.

Irski primjer

Irski pravni sustav pokazao se savršenim testom jer dijeli ključnu sličnost s drugim velikim pravnim sustavima poput Ujedinjenog Kraljevstva i Sjedinjenih Država; djeluje unutar hijerarhijske sudske strukture gdje odluke viših sudova naknadno obvezuju niže sudove.

Studenti prava napisali su više od 150 pravnih članaka i objavili ih na Wikipediji
Studenti prava napisali su više od 150 pravnih članaka i objavili ih na Wikipediji

Uz to, na Wikipediji postoji relativno malo članaka o odlukama irskog Vrhovnog suda u usporedbi s onima Vrhovnog suda SAD-a;  tijekom svog projekta istraživači su udeseterostručili broj takvih članaka.


Rezultati istraživanja

Pokazalo se da objava članka na Wikipediji povećava citiranje slučaja za više od 20 posto. Povećanje je bilo statistički značajno, a učinak je bio posebno snažan u predmetima koji  podupiru argument koji sudac citira u svojoj odluci. Obrnuti slučaj ne vrijedi.

Nimalo iznenađujuće, povećanje je bilo veće za citate nižih sudova, a uglavnom je izostalo kod citata žalbenih sudova. Istraživači pretpostavljaju da to znali kako Wikipediju više koriste suci ili službenici s više posla koji si iščitavanjem Wikipedije olakšavaju rad.


Utjecaj Wikipedije

"Koliko znamo, ovo je prvi nasumični terenski eksperiment koji istražuje utjecaj pravnih izvora na ponašanje sudaca", komentiraju istraživači. "Wikipedija očito utječe na ono što suci citiraju, ali i na to kako pišu svoje odluke.”

Objava članka na Wikipediji povećava citiranje slučaja za više od 20 posto
Objava članka na Wikipediji povećava citiranje slučaja za više od 20 posto

Rezultati ovog eksperimenta također naglašavaju važnost javne politike. S tako široko korištenim izvorom kao što je Wikipedia, upozoravaju istraživači, trebali bismo biti sigurni da se tamo objavljuju informacije najviše kvalitete. Otkriće da suci ili njihovo osoblje koriste Wikipediju izaziva zabrinutost: jer što kad informacije koje tamo nalaze nisu pouzdane?