Novo "toplo cjepivo" učinkovito protiv svih ključnih varijanti koronavirusa dolazi iz Indije

Indijski institut za znanost IISc i biotehnološki startup Mynvax razvili su cjepivo protiv Covida-19 koje na 37 Celzijevih stupnjeva ostaje stabilno do mjesec dana

Mladen Smrekar nedjelja, 18. srpnja 2021. u 06:00

Na novom, "toplom cjepivu" radili su indijski i australski istraživači. Australska nacionalna znanstvena agencija CSIRO odigrala je važnu ulogu u ocjenjivanju formulacija cjepiva otpornih na toplinu koje su razvili Indijski institut za znanost (IISc) i biotehnološki startup Mynvax, i to protiv svih trenutno poznatih inačica koronavirusa SARS-CoV-2. Rezultati ove suradnje upravo su objavljeni u recenziranom časopisu za infektivne bolesti ACS.   

Snažan imunološki odgovor

Pokazalo se da su cjepiva izazvala snažan imunološki odgovor kod miševa, zaštitila hrčke od virusa i ostala stabilna na 37 Celzijevih stupnjeva do mjesec dana i na 100 Celzijevih stupnjeva do najviše 90 minuta.


I dok potencijalno novo cjepivo izdržava velike temperature, većina trenutno odobrenih cjepiva zahtijeva hlađenje kako bi ostala učinkovita, poput Oxford-AstraZenece koja se mora držati na temperaturama  između 2-8 Celzijevih stupnjeva i Pfizera koji zahtijeva specijalne hladnjače koje cjepivo hlade na -70.


Sve formule Mynvaxa rezultiraju antitijelima koja neutraliziraju Alfa, Beta, Gama i Delta varijante
Sve formule Mynvaxa rezultiraju antitijelima koja neutraliziraju Alfa, Beta, Gama i Delta varijante

Znanstvenici CSIRO-a iz australskog Centra za pripravnost na bolesti u Geelongu pridonijeli su istraživanju procjenom učinkovitosti seruma na djelotvornost protiv ključnih inačica koronavirusa, uključujući Delta varijantu koja se trenutno širi svijetom. Miševi cijepljeni Mynvaxom pokazuju snažan odgovor na sve varijante živog virusa.

Klinička ispitivanja na ljudima

"Pokazalo se kako sve formule Mynvaxa rezultiraju antitijelima koja mogu dosljedno i učinkovito neutralizirati Alfa, Beta, Gama i Delta varijante SARS-CoV-2", otkriva dr. S. S. Vasan, CSIRO-ov voditelj projekta COVID-19 i koautor studije temeljem koje će se podržati odabir najprikladnijeg kandidata za planirana klinička ispitivanja na ljudima u Indiji tijekom ove godine.

"Termostabilno, toplo cjepivo, presudno je za upotrebu u udaljenim mjestima ili područjima s ograničenim resursima i izrazito vrućom klimom, koja nemaju pouzdane hladnjake, uključujući regionalne zajednice u australskom zaleđu i indo-pacifičkoj regiji", kaže dr. Rob Grenfell, CSIRO-ov direktor za zdravstvo i biološku sigurnost.