Ovih 10 IT pozicija trenutačno su najtraženije u Ujedinjenom Kraljevstvu

Tehnološki sektor Ujedinjenog Kraljevstva treći je najveći na svijetu, a unatoč Brexitu ima nikada veću potražnju za novim zaposlenicima. Podaci otkrivaju što je tamo trenutačno najviše traženo

Sandro Vrbanus četvrtak, 30. studenog 2023. u 11:10

Britanska kompanija The Knowledge Academy, koja se bavi obrazovanjem profesionalaca, izradila je analizu trenutačno otvorenih radnih mjesta u Ujedinjenom Kraljevstvu, s fokusom na tehnološki sektor. Taj sektor je, s vrijednošću većom od bilijun dolara, treći najveći u svijetu, nakon američkog i kineskog. Dvostruko je, primjerice, veći od njemačkoga i tri puta snažniji od francuskog tech sektora, a unatoč Brexitu ove je godine u UK zabilježen rekordan broj oglasa za otvorena radna mjesta u tom području.

Projektni menadžeri najtraženiji

Analiza o kojoj govorimo uzela je u obzir više od deset tisuća oglasa za poslove u domeni informacijskih tehnologija, pa izdvojila one najtraženije, kao i prosječne plaće za svako od analiziranih radnih mjesta. Istraživanje je pokazalo da se najviše traže Project Manageri, za što je tijekom godine bilo otvoreno 359 natječaja. Na drugom i trećem mjestu su developeri, i to za .Net i C#, a nakon toga dolazi nekoliko inženjerskih pozicija. U ovom pregledu top 10, najplaćenija pozicija jest ona Senior .NET inženjera, gdje su prosječna primanja gotovo 67.000 funti godišnje.

Top 10 najtraženijih zanimanja ove godine u IT sektoru Ujedinjenog Kraljevstva
# RADNO MJESTO Prosječna godišnja plaća
1 Project Manager £47,295
2 .Net Developer £53,169
3 C# Developer £61,435
4 Software Engineer £50,557
5 Infrastructure Engineer £44,777
6 IT Support Engineer £32,680
7 Senior.NET Software Engineer £66,776
8 IT Manager £45,877
9 IT Security Trainee £29,500
10 IT Support Technician £26,559

Kad je riječ o potrebnim vještinama, koje poslodavci ističu u svojim oglasima za tehnološke pozicije, ovo istraživanje kao prvih pet ističe upravljanje projektima, infrastrukturu, SQL, komunikacijske vještine te C#. I prema tim podacima vidimo da su projektni menadžeri trenutačno najtraženiji, tj. da se od kandidata najčešće traže komunikacijske i menadžerske vještine, uz one neizostavne, tehničke.

"Tražite li sličan posao, važno je na razgovoru za posao pokazati svoje vještine vođenja, komunikacije i donošenja odluka, koje su važne za upravljanje uspješnim IT projektima", zaključuju istraživači u ovom slučaju.