SAD je najguglanija država u čak 45 od 190 zemalja, a među najguglanijima je i Hrvatska

Na Google otpada najveći dio internetskih pretraživanja, a proučavanje najtraženijih pojmova jedan je od najboljih resursa za moderna društvena istraživanja

Mladen Smrekar utorak, 31. svibnja 2022. u 13:08

Anders Sundell, švedski istraživač kvantitativnih metode istraživanja i viši predavač viši predavač Odsjeka političkih znanosti na Sveučilištu u Gothenburgu, koristio je podatke pretraživanja Google Trendsa kako bi prikazao zemlje s najviše guglanja diljem svijeta od 2004. do 2022.

Ove grafike pružaju uvid u različite kulturne sličnosti i geopolitičku dinamiku koji potiče na razmišljanje.

Vizualizacija  koju objavljuje Visual Capitalist prikazuje zemlju s najviše guglanja u svakoj naciji posebno
Vizualizacija  koju objavljuje Visual Capitalist prikazuje zemlju s najviše guglanja u svakoj naciji posebno

Ova studija bavila se samo pokazanim zanimanjem stanovnika neke zemlje za druge zemlje pa upiti o vlastitoj državi nisu uključeni u ove podatke. Veličina kruga koji opisuje neku zemlju govori o veličini zanimanja za nju.

Podaci Google Trendsa

Zapravo očekivano, Sjedinjene Američke Države najguglanija je država u čak 45 od 190 zemalja uključenih u ovaj skup podataka. Drugo najveće svjetsko gospodarstvo i najnaseljenija zemlja svijetu, Kina je sve ovo prijeme privlačila vrlo mali interes, pokazuju podaci Google Trendsa.

Uz mrežnu kartu koja ističe najguglanije zemlje, Sundell je izradio i niz videozapisa koji raščlanjuju podatke po regijama; za SAD, Europu i Aziju.

Europski favoriti

Njemačka je prvi izbor u pretraživačima pripadnika svih naroda s druge strane granice, ali i Hrvatima. Hrvatska je pak najtraženiji zemljopisni pojam u Sloveniji. Srbiju najviše guglaju Crnogorci i Makedonci, dok Srbi pretražuju Kosovo. A ako je vjerovati podacima Google Trendsa, stanovnicima Bosne i Hercegovine najzanimljivija strana zemlja bila je - Rumunjska (?!), dok su se Rumunji najviše raspitivali o Italiji.

Ukrajinci su kroz sve ove godine najčešće guglali Rusiju, baš kao i u bivšim zemljama Sovjetskog Saveza i Varšavskog pakta. Rusija je pojam broj jedan u Armeniji, Bugarskoj, Bjelorusiji , pribaltičkim zemljama, Gruziji, Kirgistanu, Kazahstanu, Turkmenistanu i Uzbekistanu. U samoj Rusiji najguglanije su Sjedinjene Američke Države.

SAD, Azija, Kina...

U SAD-u pak najveći broj istraživanja usmjeren je prema Kanadi, Meksiku i Indiji. Podaci o Meksiku najviše se traže na zapadu zemlje, gdje živi najveći dio latinoameričke populacije. Indiju pak najviše istražuju na istočnoj obali. 

SAD je daleko najčešće guglana zemlja i u Europi, na prvom mjestu u posljednja dva desetljeća, osim 2014., godine kad su Rusi napali Ukrajinu i pripojili Krim.

Početkom milenija SAD je držao prvo mjesto na Googleu i u Aziji, ali se broj pretraga smanjivao s vremenom. Posljednjih godina Indija je najguglanija zemlja Azije. Izuzetak od pravila bilo je povećano zanimanje za Japan u ožujku 2011., kad je tu zemlju pogodio potres magnitude 9,0 i izazvao razorni tsunami.

Podatke o Japanu i inače najviše prikupljaju Vijetnamci, Tajvanci, Tajlanđani, Malezijaci, Mongoli i Filipinci, dok Kinezi, baš kao i Rusi, najviše guglaju - Sjedinjene Američke Države.