Sustav za pohranu energije koji solarnu energiju čuva gotovo dva desetljeća

Molekulu napunjenu sunčevom energijom švedski su istraživači poslali kolegama u Kinu koji su je uz pomoć posebnog generatora oslobodili i pretvorili u električnu

Mladen Smrekar ponedjeljak, 18. travnja 2022. u 20:44

Istraživači Tehnološkog sveučilišta Chalmers u Göteborgu osmislili su energetski sustav koji omogućuje hvatanje i pohranu sunčeve energije čak 18 godina i njeno oslobađanje kada i gdje je to potrebno. A nakon što su demonstrirali kako se energija može ekstrahirati kao toplina, sada su uspjeli natjerati sustav da proizvodi električnu energiju, spajajući ga na termoelektrični generator. 

Princip rada nove tehnologije prikupljanja, pretvaranja i oslobađanja energije
Princip rada nove tehnologije prikupljanja, pretvaranja i oslobađanja energije

"Ovo je radikalno novi način proizvodnje električne energije iz sunčeve energije. To znači da solarnu energiju možemo koristiti za proizvodnju električne energije bez obzira na vrijeme, doba dana, godišnje doba ili zemljopisni položaj", objašnjava Kasper Moth-Poulsen, profesor na Odjelu za kemiju i kemijsko inženjerstvo.

Zatvoreni energetski sustav

Nova tehnologija temelji se na sustavu solarne energije MOST – Molecular Solar Thermal Energy Storage Systems, razvijenom upravo na Tehnološkom sveučilištu Chalmers.

Eksperiment je proveden s LED žaruljom
Eksperiment je proveden s LED žaruljom

Riječ je o zatvorenom energetskom sustavu koji se temelji na posebno dizajniranoj molekuli ugljika, vodika i dušika, koja pod sunčevom svjetlošću mijenja oblik u energetski bogat izomer – molekulu koja se sastoji od istih atoma, ali raspoređenih na drugačiji način. 

Izomer se zatim može pohraniti u tekućem obliku i po potrebi iskoristiti, noću ili zimi. Istraživači su sustav poboljšali do te mjere da je sada moguće pohranjivati ​​energiju do 18 godina. 

Nova tehnologija rezultat je suradnje švedskih i kineskih istraživača
Nova tehnologija rezultat je suradnje švedskih i kineskih istraživača

Posebno dizajnirani katalizator oslobađa ušteđenu energiju u obliku topline dok molekulu vraća u izvorni oblik, tako da se može ponovno upotrijebiti u sustavu grijanja. Sada, u kombinaciji s mikrometarski tankim termoelektričnim generatorom, energetski sustav može proizvoditi i električnu energiju po narudžbi.

Švedsko sunce, kineski generator 

Molekulu, napunjenu sunčevom energijom, švedski su istraživači poslali kolegama sa Sveučilišta Jiao Tong u Šangaju, gdje je energija oslobođena i pretvorena u električnu energiju pomoću tamo razvijenog generatora. 

Shematski koncept MOST-a za proizvodnju električne energije
Shematski koncept MOST-a za proizvodnju električne energije

Riječ je o ultra tankom čipu koji se može integrirati u elektroniku poput slušalica, pametnih satova i telefona. Zasad su proizvedene samo male količine električne energije, ali novi rezultati pokazuju da koncept doista obećava, to više što se energija dobiva iz obnovljivih izvora i bez emisija, kažu istraživači.

Prije nego što ga se počne koristiti u stvarnom životu, sustav treba pojednostaviti, a količina dobivene električne energije ili topline povećati.