Uređaj koji se omotava oko vrućih površina i toplinu pretvara u električnu energiju

Američki i korejski istraživači istovremeno su se dosjetili dva načina na koji će iskoristiti inače neiskoristivu toplinu 

Mladen Smrekar utorak, 25. siječnja 2022. u 06:00

Istraživači Penn Statea posvetili su se poboljšanju performansi termoelektričnih generatora, uređaja koji razlike u temperaturi pretvaraju u električnu energiju. Kada se ti uređaji postave blizu izvora topline, elektroni koji se kreću s vruće na hladnu stranu proizvode električnu struju.

Savršeno prianjanje

U prethodnom radu tim je stvorio krute uređaje za primjenu na visokim temperaturama. Sada su izradili i fleksibilne uređaje koji nude veću izlaznu snagu i učinkovitost. To bi moglo pomoći izradi praktičnih termoelektričnih generatora.

Novi fleksibilni termoelektrični uređaj može se omotati oko cijevi i drugih vrućih površina i pretvoriti izgubljenu toplinu u električnu energiju (Penn State)
Novi fleksibilni termoelektrični uređaj može se omotati oko cijevi i drugih vrućih površina i pretvoriti izgubljenu toplinu u električnu energiju (Penn State)

Termoelektrični uređaji obično se sastoje od malih parova nalik stolu s dvije noge i tvore ravan, četvrtasti uređaj. U izradi ovog novog uređaja istraživači su šest parova postavili duž tanke trake. Zatim su fleksibilnom metalnom folijom spojili 12 traka i tako dobili uređaj sa 72 para. Performanse su mu poboljšali dodavanjem tekućeg metala između slojeva.

Fleksibilni uređaji savršeno prianjaju uz razne izvore otpadne topline, poput cijevi u industrijskim i stambenim zgradama te na vozilima. I ne moraju se lijepiti na površine poput tradicionalnih, krutih uređaja, što im dodatno povećava učinkovitost.


U testovima na plinskom dimnjaku novi je uređaj pokazao 150% veću gustoću snage. Uvećana verzija imala je ukupnu izlaznu električnu snagu od 56,6 vata kada se stavi na vruću površinu, izvijestili su znanstvenici u Applied Materials & Interfaces.


Kad bi se ovakvi uređaji omotali oko stotina metara dugačkih cijevi u raznim postrojenjima, moglo bi se generirati kilovate energije iz izgubljene topline koja se obično samo baca. Odbačena toplina na ovaj se način može pretvoriti u nešto korisno.

Korejski koncept visoko učinkovitog fleksibilnog termoelektričnog uređaja
Korejski koncept visoko učinkovitog fleksibilnog termoelektričnog uređaja

Korejski termoelektrični detektor

Nekako istovremeno Korejski institut za znanost i tehnologiju (KIST) objavio je da su tamošnji istraživači razvili visoko učinkoviti fleksibilni termoelektrični uređaj, a predstavljen je i plan masovne proizvodnje automatiziranim 3D tiskom.

Ovaj uređaj može se koristiti kao senzor visoke temperature u industrijskim pogonima ili kao detektor udaljenosti u autonomnim vozilima koji se napaja temperaturnim razlikama unutar i izvan automobila.

Shematski prikaz rukavica za upozorenje na vruću površinu s LED sustavom s vlastitim napajanjem
Shematski prikaz rukavica za upozorenje na vruću površinu s LED sustavom s vlastitim napajanjem

Time bi se trebao riješiti problem izvora napajanja senzorskih sustava baziranih na baterijama, kod kojih postoji rizik od eksplozije u okruženjima s visokim temperaturama.

📢 Uštedi do 30%

TOP!

Logitech

Vrhunska Logitech periferija nezaobilazan je dodatak za tvoj radni stol.

Kupi

📢 Uštedi 800 kn

TOP!

HUAWEI MateView GT

27" monitor sa zakrivljenim zaslonom i velikom brzinom osvježavanja savršen je za učenje, igranje i rad.

2.199 kn 2.999 kn Kupi

📢 Besplatna dostava

TOP!

DELL

DELL Vostro 3510 s Core i7 procesorom, 16GB RAM-a te 15.6" IPS ekranom i vrhunski monitori.

Od 1499 kn Kupi


2-kanalni bookshelf zvučnici

AUDIOENGINE HD6

Bluetooth aptX, 47 ohma, 50Hz-22kHz, >95dB, 50W RMS, svileni visokotonci, wooferi od aramidnih vlakana, A/B monoblok pojačalo.

5.299 kn Kupi

Plug&play gramofon

REGA PLANAR 1

RB110 ručica, motor od 24 V niske buke, poklopac motora s integriranim hlađenjem, Rega Carbon MM zvučnica.

2.989 kn Kupi