Videopozivi su loši za razmišljanje, ali ne i za donošenje odluka

Ljudi u razgovorima licem u lice iznose više kreativnijih ideja u usporedbi s virtualnim parovima. No, pri odabiru ideje, parovi iz videopoziva nisu ništa manje učinkoviti

Mladen Smrekar petak, 29. travnja 2022. u 05:00

Pokazalo se da videopozivi smanjuju proizvodnju kreativnih ideja u usporedbi s osobnim sastancima. Nalazi studije, objavljene u časopisu Nature, upućuju na to da virtualne interakcije mogu imati kognitivnu cijenu pri zajedničkom osmišljavanju novih ideja.

Licem u lice ili videopoziv

Istraživači Sveučilišta Columbia ispitali su ponašanje 1490 zaposlenika telekomunikacijske tvrtke koja posluje u pet zemalja - u Europi, na Bliskom istoku i u Južnoj Aziji - i istražili kako korištenje videopoziva utječe na generiranje zajedničkih ideja.

Rezultati istraživanja potvrđuju laboratorijske studije koje koriste podatke praćenja oka
Rezultati istraživanja potvrđuju laboratorijske studije koje koriste podatke praćenja oka

Sudionici istraživanja nasumično su upareni, licem u lice ili putem videopoziva, i zamoljeni da stvore ideje za proizvode i odaberu jednu koju će podnijeti kao buduću inovaciju proizvoda za tvrtku. 

Autori su otkrili da su parovi u razgovorima licem u lice iznijeli više kreativnijih ideja u usporedbi s virtualnim parovima. Međutim, pri odabiru ideje, parovi iz videopoziva nisu bili ništa manje učinkoviti.

Ovi rezultati potvrđuju laboratorijske studije koje koriste podatke praćenja oka, gdje su autori otkrili da virtualni partneri provode više vremena gledajući izravno u svog partnera, za razliku od gledanja po sobi.

Kognitivni fokus

Autori sugeriraju da videopozivi usmjeravaju komunikaciju na ekran, sužavajući kognitivni fokus i smanjujući stvaranje kreativnih ideja. Međutim, kako kritičko ocjenjivanje kreativnih ideja koristi drugačiji kognitivni proces od generiranja ideja, na njega ne utječe uži kognitivni fokus.

Parovi su u razgovorima licem u lice iznijeli više kreativnijih ideja u usporedbi s virtualnim parovima
Parovi su u razgovorima licem u lice iznijeli više kreativnijih ideja u usporedbi s virtualnim parovima

Nalazi sugeriraju da bi kreativni rad mogao imati koristi od osobnih sastanaka, dok na druge vrste suradnje možda neće utjecati.