Istraživanja

Vještina čitanja može se poboljšati igranjem akcijskih video igara

Mladen Smrekar srijeda, 19. siječnja 2022. u 17:37

Talijansko-švicarski tim istraživača pokazo je da se dječje vještine čitanja mogu poboljšati kroz novu, nenasilnu akcijsku video igricu prilagođenu djeci

Što kad bi video igre, umjesto da budu prepreka pismenosti, mogle pomoći djeci da poboljšaju sposobnost čitanja? Istraživači sa Sveučilišta u Ženevi (UNIGE) i Sveučilišta Trento u Italiji testirali akcijsku video igru za djecu, a rezultati, objavljeni u časopisu Nature Human Behaviour, ukazuju na poboljšane sposobnosti čitanja nakon samo dvanaest sati treninga. A to nije sve: poboljšanja se nastavljaju s vremenom do te mjere da se ocjene u školi popravljaju i više od godinu dana nakon završetka obuke.

Kognitivna fleksibilnost

Dekodiranje slova u zvuk ključna je točka u učenju čitanja, ali nije dovoljno da se njime ovlada. 

Kontrola pažnje kod djece koja su igrala  "Skies of Manawak" porasla je čak sedam puta
Kontrola pažnje kod djece koja su igrala "Skies of Manawak" porasla je čak sedam puta

"Čitanje zahtijeva nekoliko drugih bitnih mehanizama o kojima ne moramo nužno razmišljati, kao što je znati kako pomicati pogled na stranici ili kako koristiti radnu memoriju da povežemo riječi u koherentnu rečenicu”, ističe Daphné Bavelier, profesorica na Odsjeku za psihologiju Fakulteta psihologije i odgojnih znanosti na UNIGE-u. 

"Vještine kao što su vizija, raspoređivanje pažnje, radna memorija i kognitivna fleksibilnost poboljšavaju se akcijskim video igrama", objašnjava prva autorica studije Angela Pasqualotto.

Prilagođeno djeci

Imajući to na umu, iskoristili su video igru "Skies of Manawak" koja akcijske igre kombinira s onima koje treniraju radnu memoriju, inhibiciju i kognitivnu fleksibilnost, funkcije nužne za čitanje. Ona reproducira komponente akcijske igre, bez uključivanja nasilja. Lik iz igre, na primjer, prolazi kroz kišu meteora, izbjegava ih ili cilja kako bi oslabio njihov utjecaj i pritom prikuplja korisne resurse.

Istraživačice Angela Pasqualotto, Irene Altarelli i Daphne Bavelier
Istraživačice Angela Pasqualotto, Irene Altarelli i Daphne Bavelier

Istraživanje je provedeno na 150 talijanskih školaraca u dobi od 8 do 12 godina, podijeljenih u dvije grupe: prva je igrala "Skies of Manawak", a druga "Scratch", igru ​​koja djecu uči kako kodirati. Obje igre zahtijevaju kontrolu pažnje i izvršne funkcije, ali na različite načine. Prva zahtijeva rješavanje zadataka unutar vremenskog ograničenja, dok druga zahtijeva planiranje, razmišljanje i rješavanje problema. 

Konstantan napredak

Istraživači su testirali sposobnost djece da čitaju riječi, neriječi i odlomke, ali i kontrolu pažnje koja se trenira akcijskim video igrama. Pokazalo se kako je kontrola pažnje kod djece koja su igrala  "Skies of Manawak" porasla čak sedam puta.

"Skies of Manawak" akcijske igre kombinira s onima koje treniraju radnu memoriju, inhibiciju i kognitivnu fleksibilnost, funkcije nužne za čitanje
"Skies of Manawak" akcijske igre kombinira s onima koje treniraju radnu memoriju, inhibiciju i kognitivnu fleksibilnost, funkcije nužne za čitanje

Uočeno je i jasno poboljšanje u brzini i točnosti čitanja; istovremeno kod djece koja su igrala "Strach" nisu primijećena poboljšanje. Zanimljivo, pismenost se poboljšala iako akcijska video igra ne zahtijeva nikakvu aktivnost čitanja.

Testovi su ponavljani tri puta, u razmacima od po šest mjeseci, a djeca koja su igrala "Skies of Manawak" i dalje su pokazivala bolje rezultate. Štoviše, ocjene iz talijanskog jezika konstantno su se popravljale, što je pokazalo značajan napredak u sposobnosti učenja. 

Igra će se sada prilagoditi i njemačkom, francuskom i engleskom jeziku, jezicima u kojima se ne izgovara svako napisano slovo
Igra će se sada prilagoditi i njemačkom, francuskom i engleskom jeziku, jezicima u kojima se ne izgovara svako napisano slovo

Testiranje drugih jezika

Igra će se sada prilagoditi i njemačkom, francuskom i engleskom jeziku, jezicima u kojima se, za razliku od talijanskog, ne izgovara svako napisano slovo. Čitanje na takvim jezicima zahtijeva sposobnost učenja iznimaka, učenja kako različiti konteksti utječu na izgovor i zahtijeva veće oslanjanje na pamćenje.

Nove studije dat će odgovor na pitanje mogu li se prednosti akcijskih videoigara na usvajanje čitanja proširiti i na takve, za čitanje složenije jezike.