Istraživanja

Zvučnim valovima uništili rak jetre i otkrili kako se glasaju bakterije

Mladen Smrekar subota, 23. travnja 2022. u 06:00

Od pametnog ogledala koje pogađa vašu veličinu do neuronskih mreža koje predviđaju utjecaj potresa na određene lokacije, istraživači su opet pokazali kako znanost ne poznaje granice

Zamislite budućnost u kojoj možete ispisati cijelog robota ili rastezljivi, elektronički medicinski uređaj pritiskom na gumb, i to bez zamornih sati provedenih u ručnom sastavljanju dijelova. A to bi se moglo i dogoditi, zahvaljujući napretku u tehnologiji 3D ispisa koji su postigli inženjeri Sveučilišta Boulder.  

Mreža kapilara 3D ispisanih novorazvijenom tehnikom
Mreža kapilara 3D ispisanih novorazvijenom tehnikom

U studiji, objavljenoj u časopisu Additive Manufacturing, oni su detaljno objasnili principe strategije koja koristi trenutno dostupne pisače za izradu materijala koji spajaju čvrste i tekuće komponente. Istraživači vjeruju da bi pomoću ove tehnologije uskoro mogli ispisati i kompletne sustave poput robota.

Organske baterije

Međunarodni istraživački tim uradio je veliki iskorak prema razvoju održivih, punjivih "organskih" baterija. To im je uspjelo tako što su udvostručili njezinu sposobnost skladištenja energije. Istraživači sa Sveučilišta Flinders u Adelaideu i njihovi kineski kolege katalizom su proizveli dva elektrona za pohranu u "organskim radikalnim baterijama", ORB-ovima, i tako drastično poboljšali njihovu sposobnost pohrane.

Efikasna "organska" baterija rezultat je rada australskih i kineskih istraživača
Efikasna "organska" baterija rezultat je rada australskih i kineskih istraživača

Nova tehnologija punjivih baterija koristi ekološki prihvatljivije materijale od postojećih baterija na bazi metala. ORB-i se mogu napraviti od održivih organskih spojeva kako bi se smanjilo oslanjanje na iskopavanje litija i kobalta. Ti se rijetki materijali obično ne recikliraju u modernim baterijama i završavaju u smeću.

Kako zvuče bakterije? 

Jeste li se ikada zapitali stvaraju li bakterije prepoznatljive zvukove? Kad bismo ih mogli čuti, mogli bismo i saznati jesu li žive ili ne. Kad se bakterije ubiju antibiotikom, ti bi zvukovi utihnuli, osim ako bakterije nisu otporne na antibiotik. Upravo tom logikom vodili su se istraživači s Tehnološkog sveučilišta u Delftu koji je uspjelo nemoguće: uhvatili su buku niske razine jedne bakterije pomoću grafena i o tome izvjestili u časopisu Nature Nanotechnology.

Eksperimentalni rezultati bili su nedvosmisleni: ako su bakterije bile otporne na antibiotik, oscilacije bi se nastavile na istoj razini. No, kad su bakterije postale osjetljive na lijek, vibracije bi se smanjivale sljedećih sat-dva, a onda bi potpuno nestale.

Zvučnim valovima uništili rak jetre

Na štakorima oboljelima od raka jetre dokazana je učinkovitost fascinantnog, neinvazivnog liječenja. Naime, koristeći fokusirani ultrazvuk, istraživači sa Sveučilišta Michigan uspjeli su uništiti do 75 posto volumena tumora jetre. Čini se da tretman također pokreće imunološki sustav štakora da preuzme i očisti ostatak.

Fokusirani ultrazvuk ubija stanice raka
Fokusirani ultrazvuk ubija stanice raka

Rak je uništen kod 80 posto životinja, bez znakova metastaza ili recidiva u tri mjeseca koliko su rezultate eksperimenta pratili istraživači prije no što su rad plasirali u časopisu Cancer. Liječenje, nazvano histotripsija, trenutno se ispituje na ljudima s rakom jetre.

Neuronska mreža predviđa utjecaj potresa

Predviđanja seizmičkog pomaka tla ključni su dio sustava ranog upozorenja. Način na koji se tlo pomiče ovisi o tome kako slojevi tla pojačavaju seizmičke valove. Koristeći podatke o mikrotremorima, japanski istraživači izradili su model neuronske mreže koja može procijeniti specifične odgovore na potrese na temelju podzemnih uvjeta.

Nova tehnika uz pomoć umjetne inteligencije procjenjuje faktore na temelju podataka o ambijentalnim vibracijama ili mikrotremorima tla
Nova tehnika uz pomoć umjetne inteligencije procjenjuje faktore na temelju podataka o ambijentalnim vibracijama ili mikrotremorima tla

Nova studija istraživača sa Sveučilišta Hiroshima, objavljena u Biltenu Seizmološkog društva Amerike, istraživala je odnos između podataka mikrotremora i faktora pojačanja mjesta korištenjem duboke neuronske mreže kako bi razvili model koji se može primijeniti na bilo kojem mjestu u svijetu. 

"Predložena metoda pridonijela bi točnijim i detaljnijim predviđanjima seizmičkog pomaka tla za buduće potrese”, kaže glavni autor i izvanredni profesor Hiroyuki Miura s Visoke škole za naprednu znanost i inženjerstvo.  

Muškarci, oprezno s mobitelima

Svakodnevno korištenje mobitela negativno utječe na sposobnost kretanja spermija, pokazalo je istraživanje, predstavljeno u časopisu otvorenog pristupa CSIRO. Istraživači sa Sveučilišta Zhejiang analizirali su količinu i zdravlje sperme 1634 Kineza i usporedio ove nalaze s njihovim korištenjem mobitela. Pokazalo se kako dva do četiri sata svakodnevne uporabe mobitela utječe na pokretljivost spermija.

Upotreba mobitela dovodi se u vezu sa sposobnošću plivanja spermija
Upotreba mobitela dovodi se u vezu sa sposobnošću plivanja spermija

Istraživači sad planiraju nova istraživanja koja bi razjasnila učinke RF-EMR koji proizvode mobilni telefoni na kvalitetu muškog sjemena, a u međuvremenu muškarcima reproduktivne dobi preporučuju da izbjegavaju dulje korištenje mobitela.


Oreometar

Inženjeri MIT-a podvrgnuli su Oreo kekse rigoroznim testovima materijala kako bi razumjeli zašto se krema iz kolačića lijepi za samo jednu oblatnu kada ih se razdvoji? U potrazi za odgovorom, podvrgli su kekse standardnim reološkim testovima u laboratoriju i otkrili da se, bez obzira na okus ili količinu nadjeva, krema u središtu Orea gotovo se uvijek lijepi za samo jednu od dvije oblatne kojima je obložena. 

Razlog zašto krema prianja uz jedan keks prilično je jednostavan. Naime, kuglica kreme stavlja se na donji keks i veže uz njega, a tek potom pokriva drugim.
Istraživači su dizajnirali i "Oreometar" za 3D ispis - jednostavan uređaj koji čvrsto hvata Oreo kolačić i koristi novčiće i gumene trake za kontrolu sile uvijanja koja progresivno otvara kolačić. Želite li ga i sami izraditi, upute možete pronaći ovdje.


Pametno ogledalo pogađa vašu veličinu

Sve više američkih trgovina koristi ogledalo koje vam može reći koju veličinu trebate odabrati kod različitih proizvođača odjeće. I dok mnoge aplikacije omogućuju unos mjera i pregled preporuka za veličinu, FirstLook Smart Mirror tvrtke MySize uz pomoć umjetne inteligencije vašu figuru usklađuje s veličinama pojedinih marki.

Za početak uz pomoć senzore u pametnom telefonu mapirate obrise tijela i podatke pohranite u "MySize ID", https://mysizeid.com/ čiji su podacipoznati samo vama. S tim informacijama pristupate online trgovinama kompanija kao što su Levi’s, Lacoste, Nautica i Gant ili bilo kojoj trgovini koja koristi FirstLook Smart Mirror.

Ovo ogledalo predstavljeno je u veljači, a sad se nalazi na više od 1000 maloprodajnih mjesta. Njegovi tvorci ističu kako je njihov AI alat posebno koristan za kupnju dječje odjeće
Ovo ogledalo predstavljeno je u veljači, a sad se nalazi na više od 1000 maloprodajnih mjesta. Njegovi tvorci ističu kako je njihov AI alat posebno koristan za kupnju dječje odjeće