Bugov ultimativni vodič za snalaženje među raznim platformama za pametni dom

Nekome vjerojatno zvuči neobično da sve dosad nijednom nismo kao središnju temu obradili smart home problematiku. O raznim uređajima koji su dio priče o pametnim domovima imali smo na desetke tekstova, ali nikada nismo širu tematiku tog koncepta obradili na razini teme broja. Sada je i to riješeno!

Miro Rosandić utorak, 30. travnja 2024. u 06:00

Prije nekoliko dana smo na webu objavili Davorovu svibanjsku kolumnu u kojoj ste mogli pročitati kako nam je na uredničkim kolegijima, na kojima planiramo teme za buduće brojeve, pametni dom već (pre)dugo na listi prijedloga, ali stalno smo je odlagali s raznoraznim opravdanjima (Davor to opširno elaborira) - sve dosad!

Možda među vama ima skeptika i onih koji su neskloni korištenju kućnih uređaja kojima se upravlja na daljinu (pritom ne mislim na televizor s daljinskim upravljačem) ili ih se programira. Moram priznati da i ja doma ono što bi se moglo nazvati opremom za pametni dom isključivo sâm koristim, jer mi supruga ima averziju prema bilo čemu što je programirano, ili još gore, čime se upravlja preko neke mobilne aplikacije. I to je za svakoga realan problem korištenja uređaja u pametnom domu – ako nisu svi ukućani spremni prihvatiti ih, mogu se pretvoriti u promašenu investiciju.

Danas je ponuda opreme i rješenja za pametni dom gotovo beskrajna, pa bi neupućeni dobronamjernik mogao pomisliti da je dovoljno imati novac, i onda si kupiti što god se poželi, donijeti doma, i stvar je riješena. Možda jest, a možda i nije. Postoje razne platforme i razni protokoli, pa bi bilo iznimno poželjno to dobro razumjeti prije negoli se išta od opreme za pametni dom počne nabavljati, jer bi i ta prva, a osobito svaka sljedeća kupnja, mogla značiti pogrešan odabir. I upravo je tome namijenjena naša tema broja, da vam objasni koji sve ekosustavi postoje te kako se umrežavaju i međusobno komuniciraju uređaji za opremanje kuća i stanova. Uz to, dodano je niz korisnih savjeta kako biste se lakše snašli u šumi raznih mogućnosti i bolje planirali svoja buduća ulaganja, ili shvatili što vam se doista nudi, bilo kao pojedinačna oprema, bilo ako ste među onim sretnicima koji kupuju novi stan (ili kuću), a prodavač vam visoku cijenu opravdava tako što tvrdi da je vaš budući dom – već pametan!

Ako ste mladi i tek završavate srednju školu, nije vas toliko briga za opremanje doma, ali pitate se i pitaju vas – što želiš napraviti sa svojim životom, čime ćeš se dalje baviti, hoćeš li na studij? Ako čitate Bug, znači da ste već jednom nogom zakoračili prema nekom od tehničkih studija, pa ako vas zanimaju informatički smjerovi, za vas imamo našu tradicionalnu svibanjsku temu u kojoj predstavljamo hrvatske visokoškolske ustanove s takvim programima. Posebno smo istražili koliko se su, i kako, prilagodili educiranju budućih stručnjaka za primjenu umjetne inteligencije – nude li cjelovite studijske programe, ili se samo dotiču razvoja umjetne inteligencije unutar postojećih programa?

U softverskom dijelu Matija vam je pripremio pregled top 20 programa otvorena kôda za koje (vjerojatno) niste čuli! Zvuči dosta izazovno pronaći dobrih 20 programa za koje malo tko zna, ali s obzirom na to da su iz svijeta otvorena kôda, nije ni nemoguć zadatak.

Među standardno brojnim hardverskim recenzijama, istknuo bih Lenovo Legion Tab, tablet s Androidom, koji je, dosta neuobičajeno, namijenjen – igračima! Lenovo tako pokušava nešto sasvim novo, ekipi kojoj su mobiteli premali, a žele se igrati bilo gdje i bilo kada, ponuditi robusni i, prema performansama, snažan tablet, koji se, naravno, može koristiti i za bilo koju drugu namjenu. Zanimljiv potez, vidjet ćemo hoće li ih i drugi u tome slijediti.

 

Novi Motorolin mobitel Edge 50 Pro Petric je upoznao i isprobao na premijeri u marokanskoj pustinji Agafay, o čemu piše i u recenziji i u kolumni; a imamo još jedan mobitel u ovom broju Asus Zenfone 11 Ultra, koji je do sada bio sinonim za kompaktne model visokih performansi, u novoj verziji je narastao s 5,92 na čak 6,78 inča!

Iz segmenta poslovnih laptopa dolazi nam HP Spectre x360 2-in-1. I da odmah razjasnimo - sufiks 2-u-1 označava kako je riječ o prijenosnom računalu, čiji se zaslon može preklopiti za 180°, i time on de facto postaje tablet. Ovogodišnji model karakterizira poboljšan vanjski dizajn, uz korištenje potpuno nove Intelove platforme EVO.

Ako ste (poput mene) skloni 27-inčnim monitorima mogao bi vam biti zanimljiv ViewSonic VX2780-2K, koji nije bez mana, ali za  vrlo pristupačnu cijenu dobije se (citiram tekst iz recenzije) "IPS panel natprosječne oštrine, neočekivano dobre kvalitete prikaza, i izvrsnih mogućnosti u kontekstu igranja, zahvaljujući 170-hercnom osvježavanju, zadovoljavajućoj brzini odziva piksela te vrlo niskom input lagu."

Među audio recenzijama izdvojio bih vrlo zanimljive zvučnike KEF LSX II LT, modela koji je odbacivanjem nekoliko funkcija dobio zauzvrat osjetno nižu cijenu od modela bez LT-a u imenu, a da pri tome daje istu kvalitetu zvuka. Imamo i opširnu recenziju Lyngdorf hi-fi linije, osebujnog dizajna, specifičnog za ovog danskog proizvođača.

O tehnološkom, a u osnovi političkom, nadmetanju zapadnih zemlja, poglavito SAD-a i Kine, sve znate. Zadnjih godina "ratuje" se sankcijama, a Kina na to reagira ubrzanim osamostaljivanjem, gdje god može. Igor Ružić napravio je pregled kako Kina napreduje na možda i najosjetljivijem području - razvoju i proizvodnji vlastitih mikroprocesora.

Kompletan pregled sadržaja novog Buga možete pogledati ovdje, a novi broj od danas je dostupan na kioscima, kao i u digitalnom izdanju na našem webu.