Dell UltraSharp WB7022, 4K web kamera za videokonferencije s AI značajkama

Dell je predstavio web kameru visoke razlučivosti, smjelog dizajna koja je posebno osmišljena za profesionalne korisnike čiji posao zahtijeva i komunikaciju putem videokonferencija

Stjepan Bilić subota, 3. srpnja 2021. u 15:40

Zbog pandemije zadnjih godinu i pol iz temelja se promijenio način poslovanja za većinu ljudi. Oni koji su se redovno susretali na uredskim hodnicima, konferencijama i slično, iste su morali zamijeniti kućnim uredima. Kako bi se održala „živa“ komunikacija moralo se posegnuti za nekim drugim rješenjima koja se do tada i nisu toliko koristila – videokonferencijama. U prilog ovoj tvrdnji ide i podatak kako je nakon prvog tjedna globalnog lockdowna (2020.) 62 milijuna korisnika preuzelo neku od postojećih aplikacija za videokonferencije, a to je bio samo početak pandemije i lockdowna.

Iako situacija polako ide na bolje, još duže vrijeme neće se potpuno vratiti na „staro normalno“. Događaji poput vjenčanja možda i hoće, ali komunikacija s poslovnim partnerima još će neko vrijeme biti po „novo normalnom“ modelu. Mnogi su shvatili kako posao mogu jednako dobro obavljati i iz kućnih ureda, te da ne moraju biti stalno fizički prisutni u uredima i sastancima. Stoga se procjenjuje da će se komunikacija s poslovnim partnerima i dalje u većini slučajeva svoditi na komunikaciju putem videokonferencija, kao jednim od glavnih kanala komunikacije. Shodno tomu očekuje se i kako će do 2026. godine tržište videokonferencija premašiti prihod od 50 milijardi američkih dolara.

Za kvalitetnu videokonferenciju osim dobrih materijala i brze internetske veze potrebna je i kvalitetna web kamera kako bi svi sudionici videokonferencije mogli bez problema prepoznati tko se nalazi ispred kamere. Dell je upravo predstavio jednu takvu web kameru iz serije UltraSharp. Riječ je o web kameri naziva WB7022 koja se odlikuje 4K rezolucijom, brojnim tehnologijama (za devet njih se čeka odobrenje patenta) i zanimljivim, cilindričnim, dizajnom.

Kamera se temelji na Sonyjevom 4K STARVIS CMOS senzoru (8,3 MP) i objektivu s više elemenata koji hvata više svjetlosti čime se postiže visoka čistoća videa. Redukcija 3D/2D video šuma automatski uklanja zrnastu sliku čime se postiže kvalitetna slika i pri slabijem osvjetljenju. Dodatno, kamera posjeduje i AI značajke, poput automatskog kadriranja, koje će se pobrinuti da je osoba ispred kamere uvijek u fokusu. Korisnicima su na raspolaganju još i digitalni zum (5x) te mogućnost prilagodbe vidnog polja (65°, 78° i 90°).

Dell je kameru opremio i sigurnosnim značajkama. Kamera podržava Windows Hello i Dell Express SingIn značajke. Prva omogućava brzu prijavu u Windowse pomoću prepoznavanja korisnikovog lica, dok je za drugu potrebno imati Dellovo računalo. Web kamera je opremljena proximity senzorima, preko kojih prepoznaje prisutnost osobe ispred računala te ovisno o tome otključava ili zaključava zaslon.

Kamera ima i zgodan feature vezano uz privatnost kada se kamera ne koristi. Naime, dok većina proizvođača ugrađuje pomične poklopce koji se mogu s vremenom pokvariti Dell je za UltraSharp kameru odabrao magnetni poklopac koji se lako, prema potrebi, postavlja i uklanja. Potonje je moguće zahvaljujući metalnom kućištu kamere. Kada se poklopac za privatnost ne koristi može se smjestiti na stražnju stranu kamere.

Kamera se može koristiti postavljanjem na monitor pomoću magnetskog držača ili na stativu za što je Dell predvidio i prikladni adapter. S računalom se spaja pomoću USB kabela. Detaljnije specifikacije dostupne su na internetskim stranicama proizvođača. Kamera je dostupna za kupnju od 29. lipnja 2021. godine po cijeni od 199,99 USD.