Noć kad sam vidio klingonske sise

Da je bilo po najavama s kraja prošle i početka ove godine, Discovery bi bio revolucionaran iskorak Zvjezdanih staza, hrabri odlazak where no man has gone before. U stvarnosti – ne baš.

Drago Galić četvrtak, 16. studenog 2017. u 07:00

Zadnja epizoda prije stanke u emitiranju Star Trek: Discoveryja, dala nam je priliku vidjeti nešto što do sada nikada nismo – klingonske sise.

Istina, trajalo je to nanosekundu, ali muški mozak hardverski prilagođen prepoznavanju baš tog uzorka uspio ih je detektirati. Predmetne su, pak, nekakve umjetne, sive, nemaju veze s Klingonkama kakve pamtimo iz prethodnih nastavaka serijala, a koje su, ako zanemarimo činjenicu da im općenito govoreći trebaju usluge eksperata estetske-stomatologije, bile komadi.

U Discoveryju Klingonci, pak, i muški i ženski ne liče na Klingonce iz prethodnih nastavaka (u oiginalnoj seriji s kraja 60-tih Klingonci, pak, uopće nisu imali maske i izgledali su jednako Zemljanima) već je izgled kombinacija Coppolinog Drakule i Nosferatua. Sve što je na Klingoncima u zadnjih 30-tak godina bilo impresivno nestalo je, a dobili smo frfljavce koji pod maskama i s umjetnim zubalima pokušavaju izgovarati abnormalno dugačke dijaloge na klingonskom. S mukom, naravno.

Klasična "who farted" ekspresija, po kojemu vidimo duboku zamišljenost i unutarnji nespokoj lika...
Klasična "who farted" ekspresija, po kojemu vidimo duboku zamišljenost i unutarnji nespokoj lika...

Stoga, ni gore spomenute sise, nisu pretjerano zanimljive same po sebi, ali su zanimljive kao alatka koju producenti serije koriste za lažno reklamiranje serije kao „provokativne“ i koja razbija „tabue“ kao niti jedna do sada u čitavoj franšizi.

Formalno gledano, serija na velika vrata uvodi likove koji su otvoreno homoseksualne orijentacije, što je kao (u 2017.?) „revolucionarno“ i mutne federacijske kapetane i gore navedene – klingonske sise, a sve bez ikakve stvarne veze s radnjom.

U stvarnosti, ništa od ovoga ni je revolucionarno, kao što ni lažne sive klingonske sise nisu sise. Sve skupa podsjeća na epizodu Alana Forda u kojoj neko svratište organizira „gastronomsku tombolu“. Zapravo, tko izvuče dobitak, ima pravo jesti, a ostali gosti svratišta – gladuju. Formalno, tombola je održana, dijeli se klopa, dakle – radi se o gastronomskoj tomboli. Istina je pak da se radi o davanju jela samo sretnima, ostali gladuju.

Tvorci i producenti Discoveryja pobrinuli su se tako da im se formalno ne može prigovoriti zbog lažnog oglašavanja. Je li se u seriji pojavljuje homoseksualni par? Pojavljuje se. Jesu li tu nagurani bez veze s radnjom i svrhom i samo zato da bi se zadovoljile ranije najave da će se serija baviti i „tim“ temama? Jesu, pa što onda?

Ima li „seksa“ i „golotinje“? Ima, brate, pogledaj ovu posljednju emitiranu epizodu „Into the Forest I Go“ – aj sad reci da nema seksa, ako imaš obraza? Jedino što su i taj „seks“ i ta „golotinja“ tu da se formalno zadovolji najava, a radnja je kakva jest.

Tyler i L'Rell u klinču. Da odgovorimo Shakespearu na pitanje bi li ruža isto mirisala da se drugačije zove - ovisi. L'Rell se zove Klingonkom, a s Klingonkama veze nema...
Tyler i L'Rell u klinču. Da odgovorimo Shakespearu na pitanje bi li ruža isto mirisala da se drugačije zove - ovisi. L'Rell se zove Klingonkom, a s Klingonkama veze nema...

Neki moji dragi prijatelji i poznanici koji gledaju seriju smatraju da se po njoj pljuje jer je previše „realna“, a publika je prizemna.

Seriju, na žalost, nakon što sam pogledao sve izašle epizode, ne da ne mogu proglasiti realnom, nego najispraznijom od svih Star Trek serija s rupama u priči koje može i malo dijete vidjeti.

Discovery je, ukratko, jedna velika prevara, ako i zanemarimo činjenicu da odbacuje kanon i povijest ST-a, iako nije, tobože, „reboot“ kao (takođe isprazni) JJ Abramsovi filmovi.

Dok je izvorni Star Trek uvijek bio otvoreno ili prikriveno subverzivan i propaganda budućeg egalitarnog komunističkog društva (nasuprot tadašnjoj Americi), Discovery je militarističko, a politički korektno (za društveni trenutak u SAD-u u kojem se snima) govance koje bi htjelo biti „provokativno“ i to sa umjetnim sisama.

Kad nam ih niste dali dok još nisu bile sive i zombijevske, a dok su Klingonke bile komadi, niste trebali ni sada.

 

Za kraj, "prava" Klingonka (s parom pripadajućih sisa). To te ja pitam, braco.
Za kraj, "prava" Klingonka (s parom pripadajućih sisa). To te ja pitam, braco.