Budućnost u znaku kolektivne umjetne inteligencije

Vodeći informatički znanstvenici iz cijelog svijeta podijelili su svoju viziju onoga što nas čeka

Mladen Smrekar utorak, 26. ožujka 2024. u 08:45
Održivi, ​​evoluirajući i dijeljeni kolektiv AI jedinica zamijenit će današnje modele umjetne inteligencije, tvrde znanstvenici 📷 vector_corp
Održivi, ​​evoluirajući i dijeljeni kolektiv AI jedinica zamijenit će današnje modele umjetne inteligencije, tvrde znanstvenici vector_corp

Ljudska vrsta mora se pripremiti na pojavu "kolektivne umjetne inteligencije" gdje brojne jedinice umjetne inteligencije, svaka sposobna kontinuirano stjecati nova znanja i vještine, formiraju mrežu za razmjenu informacija, tvrdi 30 eksperata za umjetnu inteligenciju s 18 visokoškolskih ustanova, među kojima su i profesori Sveučilišta Loughborough, MIT i Yale, te stručnjaci tehnoloških kompanija Smart Information Flow Technologies, ECS Federal, Aurora Flight Sciences i Sony AI America.

'Resistance is futile'

Zapanjujuće sličnosti između kolektivne umjetne inteligencije i mnogih koncepata znanstvene fantastike oni su prepoznali i opisali u časopisu Nature Machine Intelligence.   

Na dokumentu koji postavlja plan za sljedeći val razvoja umjetne inteligencije radilo je 30 znanstvenika  📷 Nature Machine Intelligence
Na dokumentu koji postavlja plan za sljedeći val razvoja umjetne inteligencije radilo je 30 znanstvenika Nature Machine Intelligence

Jedan od primjera navedenih u ovom članku je Borg, kibernetski organizmi opisani u znanstveno-fantastičnom serijalu "Star Trek", koji djeluju, upijaju i dijele znanje kroz povezani um košnicu. Međutim, za razliku od mnogih SF priča, računalni znanstvenici predviđaju da će kolektivna umjetna inteligencija dovesti do velikih pozitivnih pomaka na raznim područjima.

Poput imunološkog sustava

"Trenutna razmjena znanja kroz kolektivnu mrežu jedinica umjetne inteligencije sposobnih za kontinuirano učenje i prilagođavanje novim podacima omogućit će brze odgovore na nove situacije, izazove ili prijetnje", uvjeren je voditelj istraživanja dr. Andrea Soltoggio, predavač računarstva i umjetne inteligencije na Sveučilištu Loughborough i bivši tehnički koordinator europskog integracijskog projekta velikih razmjera AMARSi s Istraživačkim institutom za kogniciju i robotiku Sveučilišta Bielefeld.

Koncept kolektivne umjetne inteligencije  znanstvenike podsjeća na Borg iz "Star Treka"  📷 YouTube/Screenshot
Koncept kolektivne umjetne inteligencije znanstvenike podsjeća na Borg iz "Star Treka" YouTube/Screenshot

"Na primjer, ako u postavkama kibernetičke sigurnosti jedna AI jedinica identificira prijetnju, ona može brzo podijeliti znanje i potaknuti kolektivni odgovor, slično kao što ljudski imunološki sustav štiti tijelo od vanjskih napadača."

To bi, smatra on, moglo dovesti do razvoja robota za odgovor na katastrofe koji se mogu brzo prilagoditi uvjetima ili personaliziranih medicinskih agenata koji poboljšavaju rezultate liječenja spajanjem vrhunskog medicinskog znanja s informacijama specifičnim za pacijenta.

Demokratizacija AI agenata

Istraživači priznaju da postoje rizici povezani s kolektivnom umjetnom inteligencijom, poput brzog širenja potencijalno neetičkog ili protuzakonitog znanja, ali ističu ključni sigurnosni aspekt svoje vizije: jedinice umjetne inteligencije održavaju vlastite ciljeve i neovisnost o kolektivu. A to bi, kažu, "rezultiralo demokratizacijom agenata umjetne inteligencije, značajno smanjujući rizike dominacije umjetne inteligencije u rukama nekoliko velikih sustava".

Andrea Soltoggio i Nick Jennings sa Sveučilišta Loughborough
Andrea Soltoggio i Nick Jennings sa Sveučilišta Loughborough

Analiza najnovijih dostignuća u strojnom učenju vodi zaključku da je budućnost umjetne inteligencije u kolektivnoj inteligenciji. Globalni napori istraživača, pokazalo je istraživanje koje je potaknula američka Agencija za napredna obrambena istraživanja (DARPA), sve su više usmjereni na omogućavanje cjeloživotnog učenja kako bi AI agenti proširivali svoja znanja tijekom radnog vijeka te razvoj univerzalnih protokola i jezika koji će omogućiti AI sustavima da međusobno dijele svoje znanje.

Kontinuirana prilagodba

To se, kažu, razlikuje od trenutnih velikih AI modela, kao što je ChatGPT, koji imaju ograničene mogućnosti cjeloživotnog učenja i dijeljenja znanja. Takvi modeli stječu većinu svog znanja tijekom energetski intenzivnih treninga i ne mogu nastaviti učiti.

"Nedavni istraživački trendovi proširuju modele umjetne inteligencije sa sposobnošću kontinuirane prilagodbe i čine njihovo znanje ponovno upotrebivim u drugim modelima, učinkovito reciklirajući znanje za optimizaciju brzine učenja i energetskih zahtjeva", kaže dr. Soltoggio.

Znanstvenici vjeruju da trenutačno dominantni veliki, skupi i nedjeljivi modeli umjetne inteligencije neće preživjeti u budućnosti u kojoj će se vjerojatno pojaviti održivi, ​​evoluirajući i dijeljeni kolektiv AI jedinica.

Plan razvoja

"Ljudsko znanje postupno je raslo tijekom tisućljeća zahvaljujući komunikaciji i dijeljenju. Vjerujemo da će se slična dinamika vjerojatno dogoditi u budućim društvima jedinica umjetne inteligencije koja će implementirati demokratske i suradničke kolektive", uvjeren je i profesor Nick Jennings, prorektor i predsjednik Sveučilišta Loughborough.

"Ovaj dokument nam pomaže postaviti plan za sljedeći val razvoja umjetne inteligencije temeljen na višestrukim međudjelovanjima agenata", kaže ovaj međunarodno priznati autoritet u područjima umjetne inteligencije, autonomnih sustava, kibernetičke sigurnosti i računalstva temeljenog na agentima te pokretač niza startupa kao što su Aerogility, Darktrace, Rebellion Defense i Reliance Cyber ​​Systems.