Najavljena Appleova developerska konferencija WWDC24, u fokusu će biti AI?

Apple će ove godine svoju godišnju konferenciju održati od 10. do 14. lipnja, a najava daje naslutiti da bi velik naglasak mogao biti na – pogađate – umjetnoj inteligenciji

Sandro Vrbanus srijeda, 27. ožujka 2024. u 06:00

Apple priprema velike najave za nadolazeću sezonu i novu generaciju operacijskih sustava, ako je vjerovati najavama njihove godišnje developerske konferencije Worldwide Developers Conference (WWDC). Ovogodišnje izdanje održat će se u tjednu nakon .debuga, s početkom od 10. lipnja, kada će u Apple Parku u Cupertinu biti upriličen i poseban događaj – tradicionalno posvećen novitetima u softveru, a ponekad i hardveru za naredno razdoblje.

10. - 14. lipnja

WWDC24 će donijeti pogled na nove verzije operacijskih sustava iOS, iPadOS, macOS, watchOS, tvOS, te prvi puta i visionOS, a developeri će tijekom svih dana imati organizirane radionice i susrete s Appleovom stručnjacima za razvoj softvera. Osim početnog eventa, sva ostala će događanja biti organizirana online, što znači da će se svim sadržajima pristupati preko Appleove aplikacije Developer, službenog weba, ali i YouTubea.

Na keynoteu u Apple Parku, koji tradicionalno i mi pratimo uživo, očekuju se najave novog smjera u razvoju operacijskih sustava. Lani su nas Microsoft, Google i ostali "bombardirali" funkcionalnostima vezanima uz umjetnu inteligenciju, a sada je možda došao red i na Apple da to učini. Naime, u najavi WWDC-a na društvenim mrežama Greg Joswiak iz Applea napisao je da će WWDC biti "apsolutno nevjerojatan". Mnoge je odmah akronim te fraze na engleskom (Absolutely Incredible), pogotovo napisan velikim početnim slovima, asocirao na AI – pa ne bi čudilo da upravo umjetna inteligencija bude jedna od glavnih tema.