Posebno izdanje najveće svjetske konferencije o diobenom vretenu održava se u Splitu

Diobeno vreteno je minijaturni stroj koji služi za razdvajanje kromosoma tijekom diobe stanice te je u fokusu provokativnih istraživanja vodećih znanstvenih grupa diljem svijeta

Bug.hr utorak, 30. ožujka 2021. u 15:15

Svjetski znanstvenici okupili su se ponovno na posebnom hibridnom izdanju međunarodne konferencije: 'Mitotic spindle: From living and synthetic systems to theory'. Organizatori su za domaćina i ove godine izabrali grad Split, od 28. do 31. ožujka 2021.godine.

Konferencija se ove godine održava u hibridnom izdanju, što znači da se odvija uglavnom virtualno, uz sudjelovanje organizatora u Hotelu Cornaro u Splitu.

Održat će se ukupno 19 pozvanih i 20 tematskih predavanja te predstaviti 34 posterska priopćenja, što je privuklo 260 registriranih sudionika iz 18 zemalja diljem svijeta.

''Cilj nam je bio okupiti znanstvenike koji rade na diobi stanica interdisciplinarno povezujući biologiju i fiziku, kako bi sudionicima pružili najnovije uvide u ovo zanimljivo područje,'' objašnjava prof. dr. sc. Nenad Pavin s PMF-a.

Predavači na konferenciji su voditelji laboratorija i teorijskih grupa s najprestižnijih svjetskih sveučilišta i instituta, uključujući: Sveučilišta Harvard, Cambridge, Princeton, Berkeley, Rockefeller, Institut Curie, Institut Jacques Monod, Institut Nagoya, Sveučilište u Ženevi i mnoge druge.Na konferenciji sudjeluju i urednici znanstvenih časopisa Nature Reviews Molecular Cell Biology i Science.

''Dodana je vrijednost ove konferencije što pruža izvanrednu priliku hrvatskim studentima da svoje rezultate istraživanja predstave najvećim svjetskim stručnjacima. Oduševljeni smo brojem sudionika koji je tri puta veći nego prije dvije godine i aktivnim raspravama. S obzirom na prve sjajne reakcije sudionika koji su konferenciju opisali kao najzanimljiviju i najdinamičniju u posljednje vrijeme, već smo krenuli s dogovorima za organiziranje idućeg izdanja za dvije godine, za koje se svi nadamo da će se održati uživo u Splitu,'' istaknula je suorganizatorica konferencije prof. dr. sc. Iva Tolić IRB-a.

Uz prof. Pavina i prof. Tolić, lokalni organizacijski tim čine dr. sc. Juraj Simunić, dr. sc. Kruno Vukušić, Maša Sabo i Ivana Šarić s IRB-a te Ivana Ban s PMF-a.