Bitcoin premašio još jednu psihološku granicu – 60.000 dolara

Nevjerojatan rast cijene bitcoina posljednjih mjeseci nastavljen je nakon kraćeg predaha, a tijekom ovog vikenda vrijednost jednog bitcoina prvi je puta premašila 60.000 američkih dolara

Sandro Vrbanus nedjelja, 14. ožujka 2021. u 23:22

Ovoga vikenda pao je novi rekord na tržištu bitcoina. Jedan virtualni "novčić" oznake BTC u noći sa subote na nedjelju premašio je cijenu od 60.000 američkih dolara (preko 385.000 kuna). S ovime je njegova cijena od početka godine više nego utrostručena. Podsjećamo, posljednja "okrugla" granica, ona na 50.000 dolara, premašena je bila 16. veljače, prije samo nešto manje od mjesec dana.

Za sve je "kriv" Biden

Uz uobičajena objašnjenja za kretanje cijene dionica, koja uključuju velik interes institucionalnih investitora i sve širu prihvaćenost kod raznih banaka i financijskih institucija, ovoga puta analitičari ističu još jedan razlog – inflaciju na monetarnom tržištu.

Kretanje cijene bitcoina u posljednjih mjesec dana
Kretanje cijene bitcoina u posljednjih mjesec dana

Naime, američke su vlasti prije nekoliko dana potvrdile da će oko 80% Amerikanaca dobiti izravnu novčanu potporu kako bi lakše prebrodili koronakrizu. Svi oni koji u SAD-u zarađuju manje od 80.000 dolara bruto godišnje, dobit će državnu potporu od 1.400 dolara jednokratno, te još toliko za svako dijete koje uzdržavaju. Sve to će SAD koštati 1,9 bilijuna dolara, a iznenadna pojava tako velike količine gotovine na tržištu vjerojatno je dovela i do porasta cijene kriptovaluta – neki, naime, vide 1.400 dolara "besplatnog" novca kao dobru priliku da ih ulože u bitcoin i pokušaju ih dodatno uvećati.

Ekološki utjecaj sve gori

Ulagače u bitcoin nije pokolebalo niti to što je Bill Gates prije koji dan za New York Times izrazio svoju zabrinutost oko njega. Naime, ovaj milijarder i filantrop istaknuo je kako je bitcoin velika opasnost za klimatski sustav Zemlje, "jer se za jednu transakciju njime troši više električne energije nego za ijednu drugu metodu trgovanja poznatu čovječanstvu".

Trenutačno, naime, mreža rudara koji omogućavaju funkcioniranje bitcoinovog sustava, rade na rudarenju novih bitcoina i potvrdi transakcija, troši jednako električne energije kao cijela država veličine Austrije, Čilea ili Finske.

Procjenjuje se da je bitcoin dosega preko 81 TWh godišnjeg utroška energije, a "zaslužan" je i za preko 38 megatona CO2 ispuštenih u atmosferu (otprilike koliko i cijela Irska), te za generiranje 10,7 tisuća tona elektroničkog otpada godišnje (što je otprilike na razini Luksemburga). Jedna transakcija bitcoinom, za usporedbu, zagađuje okoliš kao gotovo 780.000 platnih transakcija kreditnom karticom Visa.