Britanska policija sumnjala na farmu marihuane, otkrili da se radi o rudniku bitcoina

'Ovo zasigurno nije ono što smo očekivali', objašnjava Jennifer Griffin, policijska narednica Sandwella ističući da su uistinu mislili da se radi o farmi marihuane

Matej Markovinović nedjelja, 30. svibnja 2021. u 20:42

Prema izvješću CNBC-a, policija je u Ujedinjenom Kraljevstvu izvršila pretres u jednom stanu u industrijskom naselju na rubu Birminghama, pod sumnjom da se u njemu nalazi zatvorena operacija za uzgoj marihuane. No, ostali su iznenađeni kada su otkrili da to nije slučaj, već da se radi o ilegalnom rudniku bitcoina.

Izvor: West Mindlands Police
Izvor: West Mindlands Police

Policija je prije pretresa promatrala ulaz u zgradu te su primijetili opsežnu ventilaciju i ožičenje, a njihov je dron također zabilježio velike količine topline. Navedeni su dokazi, uz već prijašnje obavještajne podatke, uistinu upućivali na farmu marihuane, jer su za nju potrebni sustavi svjetala, grijanja i ventilacije za uzgajanje biljaka u zatvorenom prostoru.

Izvor: West Mindlands Police
Izvor: West Mindlands Police

Nakon što su upali u zgradu, policija je pronašla stotinjak Antminer S9 strojeva, koji su stvarali velike količine topline tijekom rudarenja. No, pravi je razlog zatvaranja ove rudarske operacije otkriće da se za njen pogon koristila ukradena električna energija iz glavne mreže u vrijednosti od nekoliko tisuća funti. Britanska policija nije otišla kući praznih ruku te su zaplijenili rudarsku opremu, no sve je prošlo bez uhićenja.

Podsjećamo da je iranska vlada najavila privremenu zabranu rudarenja kriptovaluta zbog učestalih nestanaka struje u većim gradovima. Osim toga, prema prijašnjem izvješću CNBC-a, zabranu planira i kineska autonomna regija Unutarnja Mongolija, u svrhu smanjenja trošenja električne energije.