Coinbase izlazi na burzu, a bitcoin to prati novim rekordnim vrijednostima

Poznata mjenjačnica kriptovaluta Coinbase danas će svoje dionice ponuditi javnosti na burzi Nasdaq, što je ponovno potaknulo potražnju za bitcoinom i cijenu mu ponovno lansiralo na najviše razine ikada

Sandro Vrbanus srijeda, 14. travnja 2021. u 10:24

Ovoga tjedna glavna je vijest u svijetu kriptovaluta izlazak Coinbasea na burzu. Ova će mjenjačnica kriptovaluta svoje dionice danas pustiti u prodaju na američkoj burzi Nasdaq, a ovako bitan događaj za kriptosvijet dočekan je s novim optimizmom na tržištima.

Bit će to najveća javna ponuda dionica neke kompanije koja se bavi kriptovalutama, a procjene govore da je Coinbase već sada, prije nego mu se dionicama javno trguje, vrijedan oko 68 milijardi dolara. Neki analitičari kažu da bi cijena dionica vrlo brzo mogla poletjeti "u nebo", odnosno da bi Coinbase mogao vrijediti i do 100 milijardi dolara, sve na valu velikog ulagačkog zanosa kriptovalutama.

Samo u prošlom kvartalu imali su prihode od 1,8 milijardi dolara. Za usporedbu, tijekom cijele 2020. godine prihodi su im iznosili 1,3 milijarde dolara, pa je uzlazni trend u njihovom poslovanju vrlo očit. Trenutačno imaju preko 43 milijuna korisnika u više od 100 zemalja svijeta, što čini proces izlaska na burzu zanimljivim velikom broju potencijalnih ulagača.

Rast bitcoina

Ulagački optimizam koji smo spomenuli očituje se ponajprije u cijenama popularnih kriptovaluta. Proteklih dana, kako se približava dan izlistavanja dionica Coinbasea na burzi, ulagači u kriptovalute počeli su ponovno kupovati bitcoin, ether, XRP, litecoin, i drugu digitalnu imovinu, pa je gotovo cijelo tržište "u zelenom". Priljev novog kapitala pogurao je cijenu najveće kriptovalute, bitcoina, ponovno na rekordne razine.

Nakon nekoliko tjedana osciliranja ispod 60.000 dolara, ova je granica početkom tjedna ponovno probijena prema gore, a rast je nastavljen prema cijenama po kojima se bitcoinom još nije trgovalo. U trenucima nastanka ove vijesti vrijednost bitcoina kreće se oko 65.000 dolara (411.000 kuna). Ethereum je također na rekordnih gotovo 2.400 dolara, a u tjedan dana udvostručena je i vrijednost "meme" kriptovalute dogecoina. Euforija je, dakle, ponovno u punom zamahu.