Dijele piratizirane videoigre u kojima je zloćudni softver za rudarenje kriptovaluta

Iz Avasta vjeruju da ovaj zloćudni softver stiže iz Česke, jer naziv 'Crackonosh' u češkom folkloru znači 'planinski duh'

Matej Markovinović ponedjeljak, 28. lipnja 2021. u 15:40

Nema sumnje da rudarenje kriptovaluta može biti unosan posao, no zbog globalne nestašice poluvodiča, cijene grafičkih kartica potrebnih za zaraditi koji kripto novčić, skočile su u nebesa. Stoga se tu našla nekolicina ljudi koji su odlučili napraviti zloćudni softver Crackonosh, koji iskorištava tuđi hardver za rudarenje kriptovaluta, te zaradu potom šalje na račun hakera.

Računajući na to kako baš igrači imaju pogodne grafičke kartice za ovakve operacije, hakeri su Crackonosh upakirali u piratske verzije igara kao što su Grand Theft Auto 5, NBA 2K19 ili PES 2018, pa su ih odlučili postaviti na brojne internetske forume. Naime, nakon što netko „nasjedne“ i preuzme videoigru, računalo mu počinje raditi sporije, a trošit će i više struje, što su standardni „simptomi“ rudarenja kriptovaluta, prenosi BBC.

Osim toga, ovaj zloćudni softver također onemogućuje Windows ažuriranja te deinstalira sve sigurnosne programe na računalu. Iz Avasta navode da se dnevno otkrije oko 800 slučajeva Crackonosha, jer se „krekane“ igre šire brzinom munje, a budući da nemaju svi korisnici instaliran njihov antivirusni program, napominju da je stvarni broj puno veći.

„Crackonosh pokazuje da pokušaj besplatnog dobivanja igara može donijeti nešto što niste očekivali – zloćudni softver“, kaže Christopher Budd iz Avasta ističući da je softver vrlo profitabilan za njegove kreatore, što i je istina, jer se procjenjuje da su pomoću njega do sad zaradili više od dva milijuna dolara u Moneru.

Crackonosh je najviše pronađen u zemljama gdje se češće piratiziraju videoigre poput Filipina, Brazila, Indije, Poljske, no značajan je broj „zaraženih“ računala i u SAD-u te Velikoj Britaniji.