Europska središnja banka: bitcoin je na putu da postane irelevantan

Bitcoin nije pogodan kao sredstvo plaćanja niti kao investicija, ne proizvodi dodanu vrijednost niti je može proizvesti. Zbog svega toga financijska bi ga industrija trebala odbaciti, smatraju bankari iz ECB-a

Sandro Vrbanus četvrtak, 1. prosinca 2022. u 11:05

Na blogu Europske središnje banke (ECB), koja uskoro de facto postaje i zamjena za Hrvatsku narodnu banku, objavljen je tekst o temi oko koje u bankarskom sektoru i dalje vladaju prijepori – bitcoinu. O njemu su pisali Ulrich Bindseil, generalni direktor u ECB-u zadužen za tržišnu infrastrukturu i plaćanja te Jürgen Schaaf, savjetnik u istom odjelu. Za bitcoin nemaju baš blistave prognoze i pozitivno mišljenje, što bi se od bankara i moglo očekivati. Trenutna kriza potaknula ih je izgleda na "otvoreni udar" usmjeren prema najpopularnijoj kriptovaluti.

"Bitcoin ne valja ni za što"

Što, dakle, pišu iz ECB-a? Svoj tekst započinju činjenicom da je posljednji pad vrijednosti bitcoina, pogotovo nakon propasti FTX-a, bio "predvidivi rasplet događaja na putu ka irelevantnosti". Bitcoin je, kažu, zamišljen kao alat za nadilaženje postojećeg monetarnog sustava, no zbog sporih i skupih transakcija, njegovi tehnološki nedostaci čine ga lošim sredstvom plaćanja. Isto tako, nikada nije došao na razinu da ga se koristi u značajnom dijelu legalnih transakcija u stvarnom svijetu.

Bitcoin nije dobar niti kao imovina za investiranje. Ne generira tijek novca, poput nekretnina, niti dividende, poput dionica, ne može ga se produktivno koristiti, poput raznih roba, niti može pružiti drugu društvenu vrijednost, poput zlata. "Tržišna je vrijednost bitcoina stoga zasnovana isključivo na špekulacijama", kažu ovi stručnjaci.

Jedino što može ovakav sustav održavati na životu je dotok novog novca i kroz nove valove ulagača. Tu su i ranije dokazane manipulacije koje su mu dizale vrijednost, kao i – unatoč aktualnoj "kriptozimi" – velik broj kompanija koje i dalje ulažu u bitcoin i blockchain. Njih je sve više, a više je i lobista koji se zalažu za pogodniju regulativu, primarno u SAD-u. U Europi se tako priprema paket regulative poznat kao MiCA (Markets in Crypto-Assets Regulation), dok u SAD-u još nema zakonodavnog okvira koji bi se bavio kriptovalutama.

Vjerovanja i zablude

Zabluda je, kažu iz ECB-a, da se bitcoinu treba dati prostora samo zato jer je "inovativan". Iako je zasnovan na novoj tehnologiji blockchaina, ona je u stvarnom svijetu za sada stvorila tek vrlo ograničenu vrijednost za društvo, iako su od nje velika očekivanja u budućnosti. No, korištenje tehnologije koja obećava nije dovoljno da bi i proizvod zasnovan na njoj imao dodanu vrijednost.

Povrh svega ovoga, rudarenje je bitcoina vrlo energetski rastrošno i stvara ogromne količine elektroničkog otpada – a to mu je urođena mana.

Bindseil i Schaaf zaključili su, dakle, da bitcoin nije dobar za plaćanja niti za investicije, pa ga kao takvoga treba i zakonodavno tretirati. Smatraju da ga ne bi trebalo "legitimizirati" tako da financijske institucije kroz svoje alate korisnicima olakšavaju pristup kriptovalutama. Naprotiv, kažu da bi financijska industrija trebala upozoravati na dugoročne rizike i opasnosti kod ulaganja u bitcoin, nasuprot možda kratkoročnim dobicima.

Nastave li ulagači u bitcoin gubiti, dovest će to i do pada povjerenja u cijelu financijsku industriju, zaključuju predstavnici bankarskog sektora.