Na američkim burzama trgovat će se derivatima bitcoina

Bitcoin je ovoga tjedna prestigao 10.000 dolara i nakon toga dobio veliki vjetar u leđa legalizacijom trgovanja terminskim ugovorima vezanima uz njegovu cijenu

Sandro Vrbanus petak, 1. prosinca 2017. u 23:05

Tri su američke burze na kojima se trguje financijskim instrumentima dobile odobrenje od Federalne komisije za trgovanje terminskim ugovorima (CFTC) da započnu trgovanje "futures" ugovorima vezanima uz bitcoin. Ova je kriptovaluta, podsjetimo, ovoga tjedna dostigla cijenu od 10, pa potom i 11 tisuća dolara, da bi potom uslijedila manja korekcija. Međutim, nakon vijesti o pokretanju trgovine terminskim ugovorima cijena je ponovno poletjela uvis.

Ovaj je događaj od iznimnog značaja za cijelu bitcoin zajednicu jer na određeni način pokazuje da bi financijske institucije na Wall Streetu mogle polako početi prihvaćati kriptovalute kao mainstream financijske instrumente. Uvođenje trgovanja terminskim ugovorima bit će moguće koristiti uobičajene tehnike zaštite od rizika koje su poznate u trgovanju ostalim vrijednosnim papirima (hedging), pa će dati investitorima veću fleksibilnost i mogućnosti smanjenja rizika.

Prvi futures ugovori vezani uz cijenu bitcoina na tržište će biti pušteni već u ponedjeljak, 18. prosinca, na burzi CME u Chicagu. Cijena bitcoina je na krilima dobrih vijesti u petak ponovno uzletjela prema razini od 11.000 dolara.