Najefikasniji profesionalni rig za kriptorudarenje košta 20 tisuća dolara, a isporuka je - 2023.!

Ovakve rigove njihov proizvođač Bitmain oprema vodenim hlađenjem i namjenjuje za ugradnju u vlastite rudarske kontejnere, u koje stane takvih 210 komada ukupne snage čak jednog megavata

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 21. ožujka 2022. u 18:17

Tvrtka Bitmain, specijalizirana za proizvodnju opreme za rudarenje kriptovaluta, najavila je svoj novi proizvod. Antminer S19 XP Hyd., opremljen vodenim hlađenjem, koji bi trebao biti energetski najefikasniji uređaj tog tipa na svijetu. On će po potrošnji energije po terahashu za malo nadmašiti dosadašnje najbolje rigove istog proizvođača. Novi model imat će mogućnost rudarenja od 255 terahasha u sekundi, za što će koristiti oko 5,3 kW. Time se dolazi do efikasnosti od 20,8 J/T (džula po terahashu).

Neprofitabilni rudari se gase

Iako u svijetu rastu cijene električne energije, a težina rudarenja bitcoina iz tog razloga je ovoga mjeseca već dva puta pala – prvo 1,5%, pa potom još 0,35%, što je prvi puta od studenoga – čini se kako rudari u svijetu ipak ne prestaju s tom aktivnošću u većoj mjeri. Analitičari kažu kako je hashrate u svijetu pao ovoga mjeseca primarno iz razloga što se određeni broj manje profitabilnih rudara isključio s mreže. S druge strane, profesionalci koji bi kupili Bitmainove rigove ostat će profitabilni i nastaviti s rudarenjem, pogotovo ako cijena bitcoina bude rasla.

Bitmain Antminer S19 XP Hyd.
Bitmain Antminer S19 XP Hyd.

Rudarenje za "velike dečke"

Bitmain je najavio da će Antminer S19 XP Hyd. na tržište stići tek početkom sljedeće godine. Cijena će mu biti nešto manja od 20.000 dolara, 19.890 USD da budemo precizni, a Bitmain preporučuje ugraditi taj i slične proizvode u kontejnere, koje također oni proizvode. U jedan kontejner ANTSPACE HK3 može se smjestiti čak 210 ovakvih rigova. Za njih će trebati izdvojiti ukupno gotovo 4,2 milijuna dolara.

Rudarski kontejner ANTSPACE HK3
Rudarski kontejner ANTSPACE HK3

Uz cijenu kontejnera od 110.000, dolazimo do 4,28 milijuna dolara ulaganja za sustav koji "vuče" megavat električne energije, ima ugrađenu sigurnosnu zaštitu i GPS praćenje, sustav klimatizacije i vodenog hlađenja za rigove. Rudarenje, dakle, na velikoj skali za ozbiljne igrače ostaje unosan posao.