Tesla rasprodaje svoje bitcoine

Jedno vrijeme Tesle se moglo kupiti bitcoinom, a ulaganje ove kompanije u tu kriptovalutu značajno joj je bilo utjecalo na cijenu. No, u Tesli sada kažu da su prodali veliku količinu bitcoina

Sandro Vrbanus četvrtak, 21. srpnja 2022. u 20:11

Tijekom prošle godine, dok je na tržištu kriptovaluta "cvjetalo cvijeće", a vrijednost bitcoina – kako se tada činilo – nezaustavljivo rasla, u Tesli su najavljivali da će se njihove automobile moći kupovati bitcoinom. No, primanje bitcoina nije dugo potrajalo, ali dogecoina jest. Ovu "meme kriptovalutu" Tesla i dalje prima kao sredstvo plaćanja za svoje suvenire i druge brandirane artikle.

U međuvremenu je bitcoin značajno potonuo, vrijednost mu je na oko 30% one s lanjskih vrhunaca, a situacija u svijetu se komplicira. U skladu s time u Tesli su, zabrinuti za financijsku likvidnost kompanije (pogotovo zbog novih COVID restrikcija u Kini), odlučili prodati veliku količinu bitcoina i doći do fiat valute s kojom nešto mogu učiniti.

Zatrebalo im gotovine

Tako su, objavljeno je uz najnovije poslovne rezultate, objavili da su prodali 75% svih bitcoina koje su imali – a sjetit ćete se da ih nisu imali baš malo. Prošle se godine pisalo da su u ovu kriptovalutu bili uložili oko 1,5 milijardi američkih dolara. Sada, prema službenim podacima, drže oko 218 milijuna dolara u bitcoinu, a prodajom "viška" su si povećali likvidnost za čak 936 milijuna dolara.

Budući da su bitcoine kupovali kroz duže vrijeme i po nižim cijenama, čini se kako na njima u međuvremenu nisu izgubili. Podaci pokazuju kako su ih prodali po prosječnoj cijeni od oko 29.000 dolara, početkom drugog tromjesečja ove godine.

Elon Musk je prilikom objave poslovnih rezultata rekao kako "ovo nije Teslina presuda bitcoinu", pa je objasnio već spomenute razloge za prodaju. Napomenuo je i da Tesla ne prodaje dogecoin, koji također posjeduje u određenoj količini. Kako bilo, objava Tesle da su prodali tri četvrtine bitcoina sa svojeg računa ponovno se odrazila i na vrijednost te kriptovalute – bitcoin je tako, nakon nekoliko "zelenih" dana i postizanja vrijednosti od preko 24.000 dolara, ponovno prešao u "crveno" i spustio se ispod 23.000 dolara.