Tesla prodaje suvenire za dogecoin, vrijednost meme kriptovalute u porastu

Ljubav Elona Muska prema dogecoinu ponovno je rezultirala porastom cijene ove kriptovalute. Naime, na Teslinoj se online trgovini može kupiti određene suvenire i platiti ih dogecoinom

Sandro Vrbanus petak, 14. siječnja 2022. u 14:06

Prihvaćanje bitcoina kao sredstva plaćanja prilikom kupovine Teslinih automobila trajalo je jedno kratko vrijeme, a u budućnosti bi se moglo ponoviti – u slučaju da se smanji ugljični otisak bitcoina. No, meme kriptovaluta dogecoin ima daleko manji ugljični otisak, jeftinije i brže transakcije, a i ponuda joj nije ograničena. Elon Musk također posjeduje određenu količinu dogecoina i ponekad o njemu tvita, što gotovo svaki puta rezultira porastom vrijednosti tog meme coina.

Sada je Muskova kompanija Tesla dala dodatni poticaj zajednici ulagača u dogecoin, objavivši kako se određeni suveniri i proizvodi iz njihovog webshopa sada mogu kupiti uz plaćanje u dogecoinu. I cijene tih proizvoda istaknute su samo u toj kriptovaluti (a ne, primjerice, u dolarima uz preračunavanje).

Doge prešao u zeleno

Ova najava očekivano je snažno utjecala na vrijednost dogecoina, koji je posljednjih tjedana bio u "crvenom", kao uostalom i veći dio svjetskog kriptotržišta. Dogecoin je ubrzo po Teslinoj i Muskovoj objavi dobio preko 20% na vrijednosti – cijena jednog dogecoina porasla je s oko 16 na preko 20 centi.

U Teslinoj trgovini, dakle, od danas možete pronaći, primjerice, kopču za remen sa znakom Tesle i grbom Teksasa po cijeni od 835 DOGE-a, Cyberquad za djecu po cijeni od 12020 DOGE-a, ili zviždaljku u obliku Cybertrucka za 300 DOGE-a. Plaćanje se obavlja skeniranjem koda kojim se učitava adresa walleta za uplatu, ili pak kopiranjem njegove adrese u čitljivom obliku.