Tko će pobijediti u utrci digitalnih valuta: dolar, juan ili možda bitcoin?

Internet se uvukao u svjetske informacijske, komunikacijske i trgovinske sustave, a sad je spreman transformirati i naše ekonomske i financijske sustave

Mladen Smrekar utorak, 1. veljače 2022. u 16:31

U tijeku je utrka za uspostavljanje dominantnih valuta na internetu. Pitanje je samo hoće li to biti američki digitalni dolar, kineski digitalni juan ili možda bitcoin? Riječ je o tržišnom natjecanju s iznimno visokim ulozima koje će preoblikovati političke i ekonomske sustave vrijednosti. 

Nove digitalne valute u dolarima

Deseci tisuća poduzetnika, informatičara, matematičara, pravnih i financijskih stručnjaka u gotovo svakoj zemlji diljem svijeta grozničavo su radili na novom internetskom sustavu razmjene vrijednosti. Temeljen na digitalnoj valuti i blockchain mrežama, ovaj sustav slijedi put otvorenog interneta informacija, komunikacija i trgovine koji je tako duboko transformirao svijet u kojem živimo.

Tehnologija otvorenog koda, otvoreni standardi i protokoli te kreativnost privatnog sektora iznjedrili su nove digitalne valute u dolarima (stablecoins) koje su na dobrom putu da američki dolar ustoliče kao valutu interneta. I dok američki kreatori politike razmatraju ideje o uspostavi digitalne valute pod nadzorom tamošnje vlade, tržište i otvoreni internet velikim koracima grabe naprijed. 

Regulirana digitalna valuta

USD Coin, ili USDC, regulirana digitalna valuta u dolarima brzo raste i potpomaže stvaranje internetskog ekosustava izgrađenog na digitalnim dolarima. Dosad je izdano više od 100 milijardi USDC-a, a krajem siječnja u optjecaju je bilo skoro 50 milijardi. Riječ je o rastu od 10.000% u posljednje dvije godine, piše Circle.

Transakcije temeljene na USD Coinu u posljednje dvije godine porasle su za 10.000 posto
Transakcije temeljene na USD Coinu u posljednje dvije godine porasle su za 10.000 posto

Prema informacijama Apple App Storea i Google Play Storea, transakcije u digitalnim dolarima trenutno podržavaju 223 digitalna novčanika, dostupna korisnicima u više od 175 zemalja. Digitalnim dolarima trguju 34 vodeće burze, dostupne u više od 180 zemalja, a USDC podržava i više od 200 blockchain protokola. Pobornicima se čini da digitalni dolari pobjeđuju i da bi mogli postati glavna valuta na internetu.

Snaga slobodnog tržišta

Ovaj cvatući ekosustav, izgrađen na otvorenom internetu, ugrožavaju pokušaji nacionalizacije tehnologija i infrastruktura i lansiranja digitalnih valuta pod kontrolom država.

Kina je odlučna svoj digitalni juan staviti u digitalne novčanike milijarde korisnika WeChata
Kina je odlučna svoj digitalni juan staviti u digitalne novčanike milijarde korisnika WeChata

I dok jedni smatraju kako je pokretanje centraliziranog digitalnog dolara jedina šansa da Amerikanci iz ove utrke izađu kao pobjednici, pobornici otvorenog tržišta glasno se protive uspostavi državne kontrole. To bi, kažu oni, gušilo konkurentnost i vladu natjeralo da se bavi odabirom tehnoloških dobitnika i gubitnika. I to u vrijeme kad je više od 90% cjelokupnog elektroničkog novca privatnog podrijetla. 


Kreatori politike nalaze se na raskrižju. Da parafraziramo Churchillovu izjavu, ovo nije početak kraja, ovo je tek kraj početka bitke za digitalnu valutu. Kina je odlučna da svoj digitalni juan, e-CNY, stavi u ruke milijarde korisnika WeChata i učinit će sve da svoju valutu proširi i globalno.

Digitalni dolari imaju priliku postati glavna valuta na internetu
Digitalni dolari imaju priliku postati glavna valuta na internetu

Amerikanci još nisu sigurni trebaju li izdati vlastitu digitalnu valutu ili prepustiti tamošnjoj industriji i slobodnom tržištu da se izbori za svoju poziciju i digitalni dolar postavi kao apsolutno mjerilo vrijednosti u digitalnom svijetu. Utakmica se zahuktava, a u igri su sva tri znaka.