Laptopi

Omen by HP 17” - Iskupljenje iz trećeg pokušaja

Davor Šuštić četvrtak, 13. srpnja 2017. u 00:00

Nakon odlične premijere i ne baš impresivnog prošlogodišnjeg izdanja, laptopi iz HP-ove gejmerske linije Omen vraćaju se na pravi put. Osvježeni su hardverski, tako da su dobili Intelove aktualne mobilne procesore Kaby Lake i Nvidijine GTX-ove 1060, 1070 i 1080, ali preinačena im je i vanjština, čemu smo se najviše nadali

SPECIFIKACIJE
Ekran 17,3" IPS / 1.920x1.080 / 120 Hz (G-Sync)
Procesor Intel Core i7-7700HQ 2,8-3,8 GHz (4 jezgre)
Grafička kartica Nvidia GeForce GTX 1070 8 GB
Memorija 16 GB DDR4
Disk 256 GB NVMe PCIe SSD + 1 TB HDD (7.200 rpm)
Mreža LAN, Wi-Fi, Bluetooth
Videoizlazi Mini-DisplayPort, HDMI
Dodaci Web-kamera, čitač SD kartica, Thunderbolt 3, 3x USB 3.1, DVD snimač
Masa 3,8 kg
Operacijski sustav Windows 10 Home 64-bit
Trajanje baterije 2:49h

Pogled na prošlogodišnji Omen prouzročio je nalet pospanosti, ali i blago čuđenje, jer radilo se o posve plastičnom uređaju, što je bilo nespojivo s cijenom od preko 10.000 kuna. Estetika novih Omena inspirirana je borbenim avionima i svemirskim letjelicama. To se očituje u velikim stražnjim otvorima za ispuhivanje zagrijanog zraka s procesora i grafičke kartice te oblikom i nagibom kućišta, koje je sada prekriveno crnim aluminijem. Čvrstoća mu je izvrsna, a imat ćete problem tek da ga održite čistim, jer odabrani materijal marljivo prikuplja svaki otisak prsta, zrnce prašine i sve ostalo čemu će uređaj prilikom svakodnevnog korištenja biti izložen.

Silno nam se sviđa i poklopac. Premda je on i dalje plastičan, vrlo je čvrst te nipošto ne ostavlja dojam da bi redovito povlačenje laptopa po torbama i ruksacima na bilo koji način moglo narušiti integritet ugrađenog 17-inčnog ekrana. Usto, kombinacija imitacije brušenog aluminija i ugljičnih vlakna, razigrana s crvenim amblemom, trakama u obliku slova “X” te blagim nakošenjima na lijevom i desnom rubu ekrana, odlično pogađa tu neku zlatnu sredinu između gejmerske agresivnosti i kiča. Ukratko, s radošću možemo ustvrditi da Omen ponovno izgleda kao pravi laptop za igranje, bez odlaska predaleko u tom smjeru.

U zagrljaju visokih herca

Svi novi Omeni opremljeni su grafičkim karticama GTX 1060, 1070 i 1080, pa tako i ovaj 17-inčni primjerak, kao i Full HD IPS ekranom s frekvencijom osvježavanja od 120 Hz i podrškom za Nvidijinu tehnologiju G-Sync. To je izvrsna vijest za igrače, iz više razloga. Prvo i očitije, monitori s visokim refresh rateom, pogotovo kad su podbočeni s G-Syncom (ili AMD-ovim pandanom, FreeSyncom), iz temelja transformiraju iskustvo igranja. Osim što se dobiva savršeno glatka slika, posve lišena screen tearinga i sličnih anomalija, dobiva se i nemjerljivo bolji odaziv na kontrole. Kakvoga god miša posjedovali, nakon prelaska na monitor s visokim refresh rateom imat ćete dojam da ste ga zamijenili najpreciznijim modelom na svijetu. To ne vrijedi samo u igrama, već i u svakodnevnom radu u Windowsima, gdje će se ekran također osvježavati 120 puta u sekundi, umjesto uobičajenih 60.

Drugo i podjednako važno, postojanje ekrana s visokim refresh rateom daje smisao snažnoj grafičkoj kartici. Da se radi o običnom, 60-hercnom panelu Full HD razlučivosti, GeForce GTX 1070 s 8 GB videomemorije, kojim je ovaj Omen opremljen, smatrali bismo posve pretjeranim i nepotrebnim. Međutim, kako nam za potpuno iskorištenje refresh ratea od 120 Hz treba približno isto tolik broj sličica u sekundi u igrama, itekako je poželjno da on raspolaže ovako moćnom grafičkom karticom.

Koliko moćnom? Toliko da ćete pri Full HD razlučivosti u svim igrama koje vam mogu pasti na pamet uredno dobivati preko stotinu sličica u sekundi, pri postavkama detalja High ili Ultra, dakle bez ikakvog ili uz doista minimalno odricanje od najviših dostupnih grafičkih postavki. GTX 1070 dovoljno je snažan i za glatko igranje pri 2.560x1.440 točaka – u slučaju kada biste na laptop voljeli spojiti vanjski ekran. Naravno, kako bi sve to bilo moguće, snažnom GPU-u pridružen je Intelov četverojezgreni procesor Core i7-7700HQ, jedan od najbržih procesora koji se trenutačno uopće ugrađuju u laptope. Tu je i više no dostatnih 16 GB RAM-a. Diskovni podsustav sastoji se od kombinacije iznimno brzog 256-gigabajtnog NVMe PCI Express SSD-a (odlični Samsung PM961) i terabajtnog mehaničkog diska. Konfiguraciji se, dakle, nema što prigovoriti – sjajno je zaokružena i odlično prilagođena temeljnoj namjeni ovog laptopa. Ne pada nam na pamet zašto biste htjeli nadograditi NVMe SSD, mehanički disk ili RAM, ali ako se za takvo što ipak odlučite, za pristup će biti dovoljno skinuti pokrov s donje strane laptopa.

Rezultati testiranja
PCMark 8  
Home (Accelerated) 4.227
Creative (Accelerated) 5.233
Cinebench R15  
OpenGL 110,6 fps
CPU 746 cb
3DMark  
Fire Strike 13.008
Fire Strike Extreme 7.314
Fire Strike Ultra 3.940
Time Spy 4.970
Unigine Heaven (Extreme)  
FPS 102,9
Score 2.592
Unigine Valley (Extreme HD)  
FPS 71
Score 2.971
Unigine Superposition (1080p High)  
FPS 61,26
Score 8.190
Unigine Superposition (VR Optimum)  
FPS 137,25
Score 10.000
Unigine Superposition (VR Maximum)  
FPS 90,36
Score 8.032
SSD - CrystalDiskMark 5.2.1 (čitanje/pisanje)  
Seq Q32T1 3.463 MB/s | 1.160 MB/s
4K Q32T1 534,5 MB/s | 168,2 MB/s
Seq 1.469 MB/s | 1.201 MB/s
4K 46,49 MB/s | 148,3 MB/s

Za nove Omene HP je preinačio rashladni sustav, i to tako da su povećane dimenzije ventilatora procesora i grafičke kartice, čime je porastao protok zraka u kućištu. Kad se sustav posve optereti, ventilatori postaju čujni. Ne toliko da bi vam smetali kad na glavi nosite slušalice ili koristite zvučnike (ugrađene ili vanjske), ali nipošto ne možemo govoriti o bešumnom ili osobito tihom laptopu.

Skidanjem nekolicine vijaka i pokrova s donje strane laptopa potpuno se oslobađa pristup čitavoj unutrašnjosti te omogućuje zamjena RAM-a, diska i M.2 SSD-a. Kao što vidimo, na raspolaganju su nam dva utora za RAM, a oba su tvornički popunjena
Skidanjem nekolicine vijaka i pokrova s donje strane laptopa potpuno se oslobađa pristup čitavoj unutrašnjosti te omogućuje zamjena RAM-a, diska i M.2 SSD-a. Kao što vidimo, na raspolaganju su nam dva utora za RAM, a oba su tvornički popunjena

Sviđa nam se i izvedba hlađenja – prostor ispod tipkovnice, gdje ćete odmarati zapešća, uvijek ostaje hladan, a zagrijani zrak ispuhuje se straga, stoga nema rizika da vam grije ruku kojom držite miša. Nešto je toplije područje oko sredine tipkovnice, ali ni ono se ne zagrijava do razine da bi moglo narušiti cjelokupnu ugodu korištenja.

Kad se opterećenje ukloni, uređaj se unutar jedne minute posve utišava i ostaje bešuman do sljedećeg pokretanja igre.

Svijetli crveno

Ugrađeni 17,3-inčni IPS ekran svijetao je, bogat bojama i općenito dopadljiv. Kutovi gledanja su mu široki, a oštrina pri nativnoj Full HD razlučivosti vrlo dobra. HP za ovaj laptop također nudi 4K ekran s osvježavanjem od 60 Hz, ali svesrdno vas upućujemo da se držite Full HD modela sa 120-hercnim refresh rateom, koji će ponuditi neusporedivo bolje performanse u igrama u svakom zamislivom smislu.

Tipkovnica ima istaknute tipke W, A, S i D i set od šest makro tipki. Sve tipke izuzev ovih “gejmerskih” obasjane su crvenim, a W, A, S i D bijelim pozadinskim osvjetljenjem
Tipkovnica ima istaknute tipke W, A, S i D i set od šest makro tipki. Sve tipke izuzev ovih “gejmerskih” obasjane su crvenim, a W, A, S i D bijelim pozadinskim osvjetljenjem

Tipkovnica je prostrana, dobro organizirana i ugodna pod prstima. Sve tipke pozadinski su osvijetljene atraktivnom crvenom rasvjetom, osim gejmerskih tipki W, A, S i D, koje su obasjane bijelom bojom te dodatno istaknute, tako da im je dodirna površina crvena. Na lijevom rubu tipkovnice nalazimo set od šest makro tipki, čije funkcije definiramo sami.

Touchpad je gladak i zadovoljavajuće precizan. Posjeduje dvije fizičke tipke, što držimo zgodnijim nego kad ga cijelog moramo pritiskati kao tipku. Premda se kod laptopa ove klase zasigurno neće često koristiti, lijepo je što HP ni kod njega stvari nije prepustio slučaju.

Jedan od detalja koje proizvođač dosta ističe akustička je strana novog Omena. Osim zvučnika s potpisom Bang & Olufsena, smještenih ispod odmorišta za dlanove, uređaj posjeduje natprosječno snažno pojačalo za slušalice, pa ih je moguće poglasniti više no što bi vam ikad moglo biti potrebno. Ugrađeni DAC, međutim, ne nalazimo ništa boljim od onoga kod prosječnih integriranih zvučnih kartica, stoga će zahtjevniji slušači i dalje osjećati potrebu za nabavkom kvalitetnijeg eksternog DAC-a s pojačalom za slušalice. B&O-ovi zvučnici natprosječno su glasni i, zbog položaja, nastoje iskoristiti refleksije od radne površine za poboljšanje dubokih tonova, ali kvalitetom ne impresioniraju. Mogu poslužiti za gledanje YouTube videa iz kauča ili nešto tome slično, a za igranje i slušanje glazbe htjet ćete se prebaciti na slušalice ili poštene vanjske zvučnike, ako imate ikakve kvalitativne kriterije.

Po bokovima 17-inčnog Omena nalazimo sve konektore koje bismo mogli zatrebati. Uz Mini-DisplayPort, tu su HDMI, Thunderbolt 3 (USB-C izvedba), tri USB 3.1 konektora, priključak žične mreže te odvojeni 3,5-milimetarski ulaz i izlaz za zvuk. Ako još uvijek koristite optičke medije, zanimat će vas da se na desnom boku našlo mjesta i za DVD snimač.

Sve u svemu, Omen by HP 17 snažan je i poželjan gejmerski laptop, sa svim aspektima dovedenim na razinu koja će zadovoljiti potencijalne kupce, te jednim izvanrednim dodatkom, killer featureom, ako hoćete – 120-hercnim G-Sync IPS ekranom. Predstavlja jasan i odlučan korak naprijed u odnosu na svojeg prethodnika, kako u smislu izgleda i performansi, tako i tvorničkog jamstva, koje je s jedne podignuto na tri godine.

Omen by HP 17-an0xx

  • Izvrsne performanse u igrama i aplikacijama
  • 120-hercni G-Sync IPS ekran
  • Brz NVMe PCIe SSD
  • Tipkovnica
  • Trogodišnje jamstvo
  • Mnogo atraktivniji i kvalitetnije izrađen od prethodnika
  • Lako prljanje gornje strane kućišta
  • Nešto bučniji pod punim opterećenjem
Performanse 10
Izrada 9
Ekran 9
Buka 6
UKUPNO 9