MSI Commercial 14 je ulazna kategorija poslovnih laptopa oslonjena na 13. generaciju Core procesora

MSI poslovni je laptop s čvrstom aluminijsko-plastičnom izvedbom. Za performanse se brine snažni Core i7-13700H, a moguće ga je prilagoditi potrebama u vidu čitača Smart kartica i druge dodatne opreme

Bug.hr četvrtak, 25. travnja 2024. u 21:12
SPECIFIKACIJE – MSI Commercial 14
Ekran 14” / 1920 x 1200 / IPS / 60 Hz
Procesor Intel Core i7-13700H (6P +8EC / 20T)
Grafička kartica Intel Iris Xe Graphics
Memorija 32 GB LPDDR5
Disk 1TB GB NVMe PCIe
Mreža 802.11 ax Wi-Fi 6E + Bluetooth v5.3
Konektori 1 × HDMI 2.1
1 × USB 3.2 Type C (Thunderbolt 4, Alt DisplayPort, power delivery)
3 × USB 3.2 Type A
Ethernet
3,5-mm audio
Masa 1,6 kg
Dimenzije 313,7 x 236 x 18,6 mm
Operacijski sustav Windows 11 Pro
Jamstvo 2 godine
Cijena 1.607 eura

I dok na našem tržištu MSI brand više doživljavamo po njihovim gaming laptopima, tajvanski je proizvođač nedavno predstavio pristupačni poslovni uređaj koji kombinira zanimljive jake strane s nekim kompromisima kako bi postigao što nižu cijenu. Cijena ovog uređaja na Amazonu i stranim trgovinama kreće se oko 1050 dolara. Na našem tržištu još nije široko zastupljen, no dobavljiv je preko par web trgovina gdje mu cijena ide do 1607 eura.

MSI Commercial 14 ima sivi generički dizajn, ali i aluminijsko-plastično kućište te vrlo dobre specifikacije
MSI Commercial 14 ima sivi generički dizajn, ali i aluminijsko-plastično kućište te vrlo dobre specifikacije

Minimalistički sivi industrijski dizajn neće dobiti lentu na natjecanju ljepote. Ipak, kvaliteta izrade s aluminijskim poklopcem ekrana (na kojem se smjestio logo) i bazom laptopa tu su da bi se osigurala čvrstoća. Odmorište za dlanove izvedeno je u plastici, a kako se radi o poslovnoj seriji, MSI je poradio na održivosti, pa je 10% uređaja načinjeno od recikliranih materijala, a MSI tvrdi da se čak 80% laptopa može reciklirati. S prednje stane dodatno je primjetan čisti dizajn bez suvišnih detalja. Okviri oko ekrana nisu tanki kao što to većina konkurencije nudi u prevladavajućem trendu. Na vrhu se smjestila (samo) 720p web kamera, dok je na nešto debljoj bradi još jednom MSI logo.

Pozadinski osvijetljena tipkovnica ima tri razine svjetline i nešto manje tipke za smjer
Pozadinski osvijetljena tipkovnica ima tri razine svjetline i nešto manje tipke za smjer

Sam ekran ima rezoluciju 1920 x 1200 piskela što je za 14'' zapravo dovoljno, ali nekako iza onog što nude neki konkurenti. Uz omjer stranica 16:10 koji je prikladniji za rad u poslovnim aplikacijama poput Excela, radi se o IPS panelu ne osobito visoke svjetline i stope osvježavanja ekrana od 60 Hz. IPS ekrani imaju dobre kutove gledanja i prikaz boja, a ovaj model dolazi s antireflektirajućim slojem.

Unutar kućišta MSI je upakirao 13. generaciju Intel Core procesora. Moguće je naći uređaj s i5 procesorom, dok je ova jača opcija stigla s Core i7-13700H i upravo će ovaj potentan procesor koji ima šest performance i 8 efficiency jezgri omogućiti nesmetani rad u većini poslovnih aplikacija. U pomoć procesoru stiže i 32 GB radne memorije te terabajtni SSD. MSI Commercial 14 ima integriranu grafičku karticu prošle generacije Intel Iris Xe koja će poslužiti poslovnjacima, no u pauzama nećete moći puno više od casual igara.

Dio sučelja smješten je sa stražnje strane, a od ponude se ističu HDMI 2.1 i Thunderbolt 4
Dio sučelja smješten je sa stražnje strane, a od ponude se ističu HDMI 2.1 i Thunderbolt 4

Laptop ima niz dodatnih mogućnosti kao što je ugradnja čitača SD ili Smart kartica te Ethernet priključka i NFC modula. Od ulaza se ističu HDMI 2.1 i Thunderbolt 4 koji ima alternativni Display Port mod, pa je moguće ovaj poslovni laptop priključiti lako na dva monitora. Dok je kamera ispod trenutačnog prosjeka, ugrađena su tri kvalitetnija mikrofona za video konferencije. Dva zvučnika od 2 W smještena su na donjoj strani kućišta.

Laptop ima masu od 1,6 kg i nije se osobito išlo za najmanjim mogućim dimenzijama. Veći je fokus bio na postizanju što niže cijene. MSI Commercial 14 ima pozadinski osvjetljenu tipkovnicu koja ima tri razine osvjetljenja. Na ovako manji uređaj nije stala numerička tipkovnica, a zamjerka su nešto stiješnjene tipke za smjer. Tipka za paljenje laptopa ujedno je i čitač otiska prsta. Ispod tipkovnice se nalazi prostrani touchpad bez izdvojenih tipki. Što se tiče mrežnih mogućnosti, Commercial 14 podržava Wi-fi 6E i Bluetooth 5.3 bežične konekcije. Baterija na ovom uređaju trebala bi vam potrajati nešto više od 10 sati.