Može li Apple Watch predvidjeti COVID, pokazat će studija

Apple je u suradnji sa sveučilištem Washington i organizacijom Seattle Flu Study pokrenuo istraživanje koje ima zadatak provjeriti mogu li pametni satovi rano otkriti respiratorne bolesti poput COVIDa-19

Sandro Vrbanus četvrtak, 15. travnja 2021. u 11:30

Istraživači okupljeni u organizaciju Seattle Flu Study, koja proučava respiratorne bolesti, u suradnji sa sveučilištem Washington i Appleom, pokušat će kroz šestomjesečnu studiju otkriti mogu li se pametni uređaji poput mobitela i satova koristiti za predviđanje bolesti. Studija će se provoditi u američkom Seattleu, gdje je upravo pokrenuta potraga za volonterima koji bi u njoj sudjelovali.

Prijaviti se mogu stanovnici ovog grada i njegove okolice, u dobi od 22 ili više godina, koji posjeduju iPhone 6S ili noviji. Onima koji "upadnu" u studiju organizatori će na korištenje dati Apple Watch, a sudionici će ga morati nositi kroz razdoblje od šest mjeseci. Osim što će ovaj pametni sat bilježiti njihove aktivnosti i podatke o zdravlju, s vremena na vrijeme ispitanici će morati putem iPhonea popuniti i anketu o mogućim simptomima i životnim navikama.

Rano otkrivanje zaraze

Svi ovi podaci koristit će se u svrhu analize. U slučaju da se tijekom studije netko od sudionika zarazi koronavirusom, organizatori istraživanja omogućit će mu testiranje, a potom će putem Apple Watcha prikupljati i dodatne podatke o zdravlju. Podaci koje Apple i suradnici prikupe poslužit će za modeliranje i izradu predviđanja širenja respiratornih bolesti kao što je COVID-19.

Appleovi uređaji s vremena na vrijeme sudjeluju u prikupljanju podataka za razne znanstvene studije
Appleovi uređaji s vremena na vrijeme sudjeluju u prikupljanju podataka za razne znanstvene studije

Postoje, naime, naznake da bi Apple Watch mogao otkriti suptilne promjene u srčanom ritmu čak i do tjedan dana prije nego se kod zaraženih osoba pojave prvi vidljivi simptomi ove bolesti. U slučaju da studija potvrdi tu mogućnost, to bi značilo da bi znanstvenici mogli dobiti novi način otkrivanja ove bolesti u ranoj fazi, a samim time i još jednu mogućnost sprječavanja njezinog širenja.