Paralizirani muškarac poslao prvi tvit pomoću moždanog čipa, bez upotrebe tipkovnice

Australac Philip O'Keefe misao je pretvorio u tekstualnu poruku putem Twittera, a poruku "Hello World" poslao je koristeći endovaskularno moždano računalno sučelje

Mladen Smrekar utorak, 28. prosinca 2021. u 11:58

Australac Philip O'Keefe prvi je čovjek koji je uspješno poslao poruku društvenim mrežama izravno mislima. To mu je uspjelo zahvaljujući implantiranom moždanom računalnom sučelju, objavio je Synchron, tvrtka specijalizirana za razvoj sučelja mozak-računalo.

Prva poruka poslana izravno mislima
Prva poruka poslana izravno mislima

O’Keefe, 62-godišnjak s amiotrofičnom lateralnom sklerozom (ALS),  misao je pretvorio u tekstualnu poruku putem Twittera, a poruku "Hello World" poslao je koristeći endovaskularno moždano računalno sučelje Stentrode.

Stentrode mu je ugrađen u travnju 2020. i O’Keefe otad ovu tehnologiju koristi za ponovno povezivanje sa svojom obitelji i poslovnim kolegama s kojima razmjenjuje e-poštu i pruža konzultantske usluge.

Stentrode je maleni elektronički uređaj koji se implantira u mozak
Stentrode je maleni elektronički uređaj koji se implantira u mozak

"Kada sam čuo za ovu tehnologiju, znao sam da mi ona može pomoći vratiti neovisnost. Sustav je zadivljujući, kao da naučite voziti bicikl – potrebno je vježbati, ali kada se zakotrljate, postaje prirodno", objašnjava O’Keefe. “Sada samo razmišljam o tome gdje na računalu želim kliknuti i slati poruke putem Twittera."

Moždano računalno sučelje
Moždano računalno sučelje

Sučelja mozga i računala (BCI) sljedeća su velika stvar u tehnologiji. Synchrona ga želi razviti kao protezu za paralizu i liječenje drugih neuroloških bolesti poput Parkinsonove.

Australac Philip O'Keefe prvi je čovjek koji je uspješno poslao poruku izravno mislima
Australac Philip O'Keefe prvi je čovjek koji je uspješno poslao poruku izravno mislima

"Ovi zabavni blagdanski tvitovi zapravo su važan trenutak za područje implantabilnih moždanih računalnih sučelja. Oni ističu povezanost, nadu i slobodu koju BCI daju ljudima poput Phila kojima je paraliza oduzela funkcionalnu neovisnost", kaže Thomas Oxley, izvršni direktor Synchrona.

Besplatna dostava

Intel

HP 250 G8

Core i5 1135G7,8GB, 512GB SSD, Iris Xe Graphics, 15.6" FHD IPS, Windows 10

5399 kn 5899 kn Kupi


Bežične over-ear BT slušalice

JBL LIVE 500BT

JBL Signature zvuk, handsfree pozivi, 50mm driveri, podrška za Google voice i Amazon Alexa glasovnu asistenciju, Ambient Aware i TalkThru tehnologija, odvojivi kabel s upravljačem i mikrofonom, trajanje baterije 30h, 18–20.000 Hz, 32 ohma.

849 kn 1.149 kn Kupi

BT prijenosni zvučnik s IPX7

MARSHALL EMBERTON BT

True Stereophonic, jedinstveni oblik višesmjernog zvuka Marshalla. 20+ sati prijenosnog vremena reprodukcije. Kombinacija suvremene tehnologije s kultnim Marshallovim dizajnom kako bi pružio snažan zvuk, a zadržao klasičan izgled, 60 Hz - 20 kHz, 20 W.

999 kn 1.299 kn Kupi