Rendgenske snimke: crno-bijelo u boji

Zahvaljujući postignućima znanstvenika s CERN-a obavljeno je prvo snimanje X zrakama koje je rezultiralo 3D slikom u boji

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 16. srpnja 2018. u 06:30

Novozelandski startup MARS Bioimaging u suradnji je s europskim laboratorijem CERN izradio rendgenski stroj za medicinsku dijagnostiku koji je u stanju davati daleko detaljnije snimke od postojećih. Standardna metoda snimanja X zrakama na ovaj je način značajno nadograđena, a na spomenutom startupu s Novog Zelanda je da novu tehnologiju komercijalizira.

Trodimenzionalni Rendgen u boji rezultat je rada znanstvenika s CERN-a koji su razvili moćne detektore čestica kakvi do sada nisu korišteni u medicini. Osim bilježenja mjesta gdje X zrake prolaze kroz tkivo i udaraju u fotografski film, napredni detektori mogu snimiti i njihove dodatne (spektralne) karakteristike i tako dobiti podatke o vrsti materije kroz koju su prošle. Analizom tih podataka dobiva se oblik i boja snimljenih predmeta – odnosno dijelova tijela koji se mogu do u detalje vidjeti bez potrebe za operacijom.

Još jednu prednost pred CT snimanjem ovakvo rendgensko snimanje iskazuje u činjenici da je daleko preciznije i snima manje "piksele", što znači da se uz istu količinu zračenja može dobiti i do tisuću puta više informacija nego pomoću računalne tomografije (CT).

Tehnologija 3D Rendgena već je dostupna u obliku malenog medicinskog stroja koji za sada može snimati unutrašnjost krvnih žila, hrskavice, kosti, ali i otkrivati (kod miševa, za sada) malene karcinome. Potencijal za druge primjene ovih visokokvalitetnih medicinskih snimki je neslućen,