I Crucial Ballistix Elite memorija ide preko 6 GHz

Nakon što je G.Skill prvi probio led i prešao magičnu granicu od 6 GHz, sada je to isto učinio i Crucial sa svojom Ballistix Elite memorijom

Stjepan Bilić utorak, 29. listopada 2019. u 06:00

Sredinom rujna G.Skill je postavio novi svjetski rekord u brzini DDR4 memorije. Podsjetimo, njegovim je overklokerima uspjelo potjerati Trident Z Royal memoriju preko 6 GHz, točnije na 6.016,8 MHz. Sada kojih mjesec i pol dana kasnije došlo je ponovno do promjene na ljestvici uslijed koje je G.Skill pao s prvog na drugo, a ubrzo i na treće mjesto ljestvice.

Ne jednom, već dvaput ga je uspio poraziti Crucial sa svojom Ballistix Elite memorijom. Prvi poraz G.Skill je pretrpio 24. listopada 2019. godine kada je BIANBAO uspio postići brzinu memorije od 6.024,4 MHz. Razlika u brzini ove dvije memorije nije prevelika, ali kada je u pitanju svjetski rekord i titula najbržeg, broji se svaki MHz.

Tako je Crucialova Ballistix Elite memorija bila brža od G.Skillove Trident Z Royal memorije za 7,6 MHz. No ne zadugo, jer je OGS dan kasnije, 25. listopada 2019., postigao brzinu od 6.054,4 MHz, što je u konačnici dodalo par dodatnih MHz (37,6 MHz) na Crucialovu stranu i smjestilo G. Skill na trenutno treće mjesto ljestvice.

Kao i uvijek za postizanje ovolikih brzina trebalo je koristiti poseban hardver i posebnu brstu hlađenja kakvu nemate doma (ili barem većina korisnika nema). U ovom slučaju uz Ballistix Elite memoriju korišten je i AMD Ryzen 5 3600X procesor te Asusova matična ploča Crosshair VIII IMPACT sa X570 čipsetom.